Izdata dozvola za most Moračica na autoputu

To je druga građevinska dozvola od ukupno 15 koje kineski investitor treba da dobije za prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo
381 pregleda 12 komentar(a)
most Moračica, Foto: Minsaob.gov.me
most Moračica, Foto: Minsaob.gov.me
Ažurirano: 09.05.2016. 18:37h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisalo je danas rješenje kojim se izdaje građevinska dozvola za izgradnju mosta Moračica (poddionica 1.3 sa pripadajućim dijelom otvorene trase), u okviru projekta izgradnje autoputa na prioritetnoj dionici Smokovac - Mateševo.

Rješenje je potpisao pomoćnik ministra za građevinarstvo Danilo Gvozdenović, a ono je dostavljeno kineskom investitoru kompaniji CRBC, Upravi za inspekcijske poslove i Glavnom gradu.

U rješenju je objašnjeno da je most Moračica, shodno članu 7, stav 2 Zakona o uređenju izgradnji objekata utvrđen kao državni objekat od opšeg interesa.

Iz tog razloga su se stekli uslovi za primjenu člana 66, stav 2 istog zakona ,odnosno, oslobađanje investitora plaćanja naknade za komunalno opremanjr građevinskog zemljišta za izgradnju tog objekta.

To je druga građevinska dozvola od ukupno 15 koje kineski investitor treba da dobije za prioritetnu dionicu Smokovac - Mateševo.

Ministarstvo je krajem aprila izdalo prvu dozvolu za izgradnju tunela Vjeternik. Tunel i most Moračica su dva najzahtjevni objekta na dionici od Smokovca do mateševa. Most Moračica bi trebalo da bude dugačak 970 metara, a širok 24 metra, sa dvije pješačke staze i ostrvom širine četiri metra. Sa desne obale Morače dostići će nivo pruge Bar - Beograd u Bratonožićkim brdima i biće na pet stubova čija će visina dosezati 180 metara.

Na prioritetnoj dionici autoputa od Smokovca do Mateševa trebalo bi da se izgradi 18 tunela ukupne dužine 17 kilometara, 13 mostova dužine tri kilometra, pet vijadukata dužine 470 metara i četiri petljena Pelevu brijegu, Smokovcu, Veruši i Mateševu.

Potpredsjednik kompanije CRBC Du Fei kazao je da očekuju sve dozvole potrebne za izgradnju autoputa Bar- Boljare do kraja godine.

Fei je na sastanku koji je početkom ovog mjeseca imao sa predsjednicima crngorske delegacije koja je boravila u Pekingu u centrali CRBC-a rekao da “već sada se kreće punom dinamikom”, te da će radovi biti urađeni u predviđenom roku.

Prioritetna dionicu od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do maja 2019. godine.

Od 809, 6 miliona eura kredita koji je Vlada uzela od kineske Eksim banke za prvu dionicu autoputa do sada, prema podacima ministarstva, izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161.915.471,22 eura.

Bonus video: