Izgradnja trafo-stanice u Lastvi Grbaljskoj počeće u aprilu

Izgradnja dalekovoda Čevo - Pljevlja počeće u avgustu. Ukupna investicija CGES biće niža od planiranih 100 miliona eura
207 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2015. 20:30h

Izgradnja trafo-stanice u Lastvi Grbaljskoj počeće u aprilu, a dalekovoda Čevo - Pljevlja u avgustu, kazao je “Vijestima” predsjednik borda direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić.

Velika trafo-stanica u Lastvi i dalekovod do Pljevalja dio su buduće elektroenergetske veze Crna Gore i Italije. Izgradnju podmorskog kabla od Italije do Jaza finansira i vodi italijanska Terna.

Laketić je kazao da radovi napreduju planiranom dinamikom, i da se završava posao u vezi s glavnim projektom i tehničkom dokumentacijom za trafo-stanicu, zbog čega očekuje da će izvođač firma Simens pokrenuti radove početkom ili tokom aprila. On navodi i da će dokumentacija za dalekovod biti završena do kraja jula, pa bi u avgustu sarajevski Energoinvest trebalo da počne radove.

Laketić je kazao da je bilo procijenjeno da će udio Crne Gore, odnosno CGES-a, u ovom projektu iznositi 100 miliona, ali da je sada, nakon pripreme dokumentacije, izvjesno da će izgradnja koštati manje.

On je naveo da će, kao što je i predviđeno, cijeli projekat sa obje strane Jadrana biti završen do kraja 2016. godine.

“Od kolega iz Terne smo informisani da njihov dio poslova napreduje planiranom dinamikom. Postigli su dogovor sa hrvatskom stranom oko podmorske trase kabla, gdje je posredovalo i naše Ministarstvo vanjskih poslova. Terna finansira taj dio posla i ako promjena trase izazove veće troškove to je njen dio obaveze”, kazao je Laketić.

Udio Terne u projektu je 760 miliona eura, a kako pišu italijanski mediji radovi sa njihove strane su uveliko u toku.

Protekle sedmice kompanija Sisgen počela je radove na lokaciji Valelunga kod Peskare, gdje na 430 metara od obale postavlja polietilenske cijevi prečnika 50 cm i dužine 500 metara, kroz koje će proći kabl. Ovim radovima prethodilo je bušenje kanala kroz koje će proći cijevi.

Radovi koji su u Peskari zvanično otvoreni 20. januara, ne prolaze bez negodovanja građana, ali ipak preovladava opšti utisak da protesti neće obustaviti projekat. Lokalni portal Primadanoi, navodi da vanredna sjednica regionalnog savjeta na kojoj će se u utorak još jednom raspravljati o nepovoljnim aspektima Terninog projekta, neće donijeti konkretne rezultate kao ni prethodna okupljanja na ovu temu.

Terna je navela da u zonama kroz koje će proći kabl neće biti zabrane kupanja, jer kabl ne predstavlja nikakvu opasnost za kupače. Predviđena su određena ograničenja za ribarske mreže.

Terna tvrdi da kabl nije opasan, u Italiji će ga kontrolisati

Predstavnici Terne održali su proteklih dana sastanak sa građanima Peskare i obližnjih opština, sa ciljem da ih uvjere u korisnost i bezbjednost projekta.

Tokom prezentacije, saopšteno je da je kompanija posebnu pažnju dala sigurnosti projekta, kategorično tvrdeći da kabl neće zagađivati niti emitovati zračenja štetna po zdravlje. “Kontinuirana struja proizvodi magnetno i električno polje koji su statični, praktično jednaki onom koje generiše zemlja, što znači da ne postoji opasnost bilo koje vrste za građane”, istakli su iz kompanije.

Tokom prezentacije je naglašeno i da će Terna biti u obavezi da uz pomoć neke javne naučne institucije ili univerziteta razvije plan ambijentalnog monitoringa zona kroz koje će proći kabl, sa ciljem da se evidentiraju eventualni negativni uticaji na ekosistem. Navodi se da će kontrole morati da traju najmanje 24 mjeseca nakon završetka radova, najmanje 4 puta godišnje, ali nije precizirano da li je predviđeno da se ove kontrole vrše samo sa italijanske strane ili će biti uključena i Crna Gora.

Bonus video: