Izvještaj Evropske komisije: Nivo javnog duga izazov za fiskalnu održivost

“Razlog za zabrinutost su brzorastući javni dug i visok fiskalni deficit, uz visoke eksterne neravnoteže i visoku nezaposlenost”, navodi se u ključnim nalazima Izvještaja, objavljenim na sajtu Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori
67 pregleda 0 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2016. 12:59h

Fiskalna pozicija Crne Gore pogoršana je, a povećani nivo javnog duga predstavlja izazov za fiskalnu održivost, zbog čega je prioritetno da država ograniči trenutnu potrošnju, ocijenjeno je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za ovu godinu.

U ovogodišnjem Izvještaju navodi se da je prioritetno da Crna Gora preduzme mjere koje se tiču poboljšanja naplate prihoda.

“Razlog za zabrinutost su brzorastući javni dug i visok fiskalni deficit, uz visoke eksterne neravnoteže i visoku nezaposlenost”, navodi se u ključnim nalazima Izvještaja, objavljenim na sajtu Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

U Izvještaju se navodi da kombinovani efekti velikih javnih infrastrukturnih investicija i nekoliko novih skupih programa socijalnih naknada, predstavljaju izazov za fiskalnu održivost.

Neophodne su, kako smatraju, neodložne korektivne mjere, kao što je navedeno u preporukama Programa ekonomskih reformi (ERP).

“Drugi problemi koje treba riješiti podrazumijevaju visoke eksterne neravnoteže i nisko učešće na tržištu rada, kao i još nizak kreditni rast usred visokih nivoa loših kredita”, navodi se u Izvještaju.

Crna Gora je, kako su ocijenili u EK, umjereno spremna po pitanju razvijanja funkcionalne tržišne ekonomije.

“Određeni napredak je ostvaren na jačanju funkcionisanja finansijskog i tržišta rada, kao i na poboljšanju poslovnog ambijenta. Ulaganja u infrastrukturu i turizam podržavaju ekonomsku aktivnost”, kazali su iz EK.

Crna Gora je, kako se dodaje, umjereno spremna po pitanju svojih kapaciteta da se nosi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim silama unutar EU.

“Određeni napredak je postignut na poboljšanju kvaliteta infrastrukture, energetskog tržišta i digitalizaciji privrede. Podrška malim i srednjim preduzećima je skromna, ali se postepeno razvija. Međutim, značajni napori su i dalje potrebni kako bi se razvio ljudski kapital i konkurentna izvozno-orjentisana industrija”, precizirali su iz EK.

Crna Gora je, kako su rekli, u ranoj fazi pripreme po pitanju ribarstva i budžetskih i finansijskih odredbi.

“Dobar napredak je postignut u oblasti slobode kretanja robe, poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, energetike, carinske unije i finansijske kontrole”, precizirali su iz EK.

Crna Gora bi, kako smatraju, u narednom periodu trebalo da se fokusira naročito na politiku konkurencije, kao i ekonomsku i monetarnu.

“Jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osigurala primjena pravne tekovine i dalje predstavlja značajan izazov za Crnu Goru”, zaključuje se u Izvještaju.

Bonus video: