Jasavić hoće reviziju poslovanja državne firme

Ta partija i njeni sateliti već duže vrijeme pokušavaju da prodaju “Luku Kotor” stranim investitorima ili da postojećoj državnoj firmi onemoguće produženje koncesije za korišćenje lučkog akvatorijuma i operativne obale što su je gradili sami Kotorani
84 pregleda 19 komentar(a)
Azra Jasavić Kotor, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić Kotor, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 10.08.2016. 19:01h

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić ocijenila je da poslovanje preduzeća „Luka Kotor“ AD koje upravlja najvećim preostalim resursom Kotora – njegovom lukom, nije dovoljno transparetno i založila se za revizuju poslovnih knjiga te firme.„Mi smo za to da Luka bude mnogo transparentnija u radu, sa stanovišta prihoda. Neophodno je uraditi reviziju kontrole poslovanja, jer ne znamo što se zapravo tamo dešava, a od 57 odsto koje ima opština kao većinski vlasnik, dividenda je neznatna”, kazala je Jasavić, gostujući u program privatnog Skala radija, prije nego što se susrela sa gradonačelnikom Kotora dr Aleksandrom Stjepčevićem (DPS).

Ta partija i njeni sateliti već duže vrijeme pokušavaju da prodaju “Luku Kotor” stranim investitorima ili da postojećoj državnoj firmi onemoguće produženje koncesije za korišćenje lučkog akvatorijuma i operativne obale što su je gradili sami Kotorani. Najviše interesovanja da preuzme gazdovanje lukom podno zidina Starog grada, do sada je pokazala američka korporacija “Royal Caribbean” za koju je u Crnoj Gori pravne poslove obavljala advokatska kancelarija Ane Đukanović, sestre premijera i predsjednika DPS Mila Đukanovića.

Sličnu argumentaciju o “netransparentom” i radu “Luke Kotor” koji navodno nedovoljno donosi lokalnoj zajednici, već godinama koriste DPS-u bliski apologete teze da taj najvrijedniji preostali ekonosmki resurs grada treba privatizovati. U tome imaju medijsku podršku DPS-u bliskog Skala radija koji često objavljuje negativne tekstove o “Luci Kotor” pogotovo nakon što je menadžment te firme odbio Skalin reket – da im „izađe u susret sa iznosom do 5.000 eura čime bi mogli da se relaksirano bave“ pisanjem o poslovanju Luke Kotor koje je „tema našeg istraživačkog novinarstva... i posao koji zahtijeva potpunu predanost i angažovanje novinarskog tima“.

To piše u dopisu Skala radija “Luci Kotor” od 19.decembra 2014 koji “Vijesti” posjeduju.

Ističući da je juče sa Stjepčevićem razgovarala “riješavanje statusa Luke Kotor”, vicepremijerka Azra Jasavić nije precizirala što to konkretno znači.

“Ovo krucijalno pitanje, dakle status luke od nacionalnog značaja u perspektivi mora biti definisano na kvalitetan način. Potrebno je zaštititi nacionalni, državni, ali i interes građana ovog grada.”- kazala je Jasavić.

Vlada inače, do sada nije odgovorila na tri puta ponavljane zvanične zahtjeve menadžmenta državne firme “Luka Kotor” da se toj firmi produi koncesija za upravljanje lukom. Vlada je 14.maja prošle godine donijela zaključak da se “Luci Kotor” koncesija produži na samo 120 dana a u međuvremenu praktilno potpuno “vežu ruke” što se tiče investicionih ulaganja potrebnih za unapređenje usluga kruzerima, jahtama i putnicima. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva koje vodi Ivan Brajović (SD) tada je obavezano da u međuvremenu pripremi raspisivanje tendera za izbor novog koncesionara. Tome su se oštro usprotivile gotovo sve opozicione partije u Kotoru, a SDP koja je formalno dio vladajuće koalicije u toj opštini, je čak najavila prikupljanje potpisa građana „u cilju podrške za sticanje dugoročne koncesije za Luku Kotor AD i sprečavanje njene prodaje”.

„Netransparentno" poslovanje na javnoj skupštini akcionara

„Luka Kotor“ AD koja je u većinskom vlasništvu države, pri čemu Opština Kotora sa preko 57 odsto akcija ima najveći udio, prošle je godine ostvarila ukupan prihod od 3.346.000 eura i ostvarila rekordnu bruto dobit od 1.131.639 eura. To su podaci sa prošle nedjelje održane redovne Skupštine akcionara koja je bila otvorena za sve medije i na kojoj jesu akcionari, među kojima su bili i predstavnici Opštine Kotor koje je direktno delegirao gradonačelnik Stjepčević, donijeli odluku o raspodjeli preostale dobiti nakon odbijanja poreza. Po njoj, 50 odsto iznosa, odnosno 487.324 eura, biće podijeljeno akcionarima kao dividenda, a od toga će Opština Kotor dobiti nešto preko 57 odsto. Ostatak ostvarene dobiti, odlukom Skupštine akcionara u kojoj Opština ima većinu, ostavljen je za investicije, obaveznu poslovnu rezervu i eventualne nagrade zaposlenima „Luke Kotor“ AD.

„Za razne donacije lani smo izdvojili 100 hiljada eura, a Lučkoj upravi Crne Gore ćemo za korišćenje operativne obale ove godine platiti 300 hiljada eura.“- kazao je juče „Vijestima“ izvršni direktor „Luke Kotor“ AD Vasilije Kusovac (SDP), dodajući da je uz to treba uračunati i druge brojne direktne i indirektne benefite koje poslovanje ovog većinski državnog preduzeća i dolazak velikog broja kruzera i jahti donosi ekonomiji Kotora i Crne Gore.

Bonus video: