Jauković: Danas moguć sporazum Vlade sa radnicima Metalca

Vlada je sinoć radnicima Metalca, tek kada su oni sa kolegama iz drugih uništenih preduzeća krenula na zgradu Vlade i sukobili se sa policijom, obećala povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina i omogućavanje odlaska u penziju onim koji ispunjavaju uslove
89 pregleda 6 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2014. 22:42h

Predsjednik sindikata Metalca Radisav Jauković je, nakon razgovora u Vladi sa delegacijom Vlade na čelu sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, okončanih u ponoć, kazao da je bilo napretka i da ima ustupaka sa obje strane i da vjeruje da danas može biti potpisan sporazum sa garancijama Vlade da će to biti ispunjeno.

Vlada je sinoć radnicima Metalca, tek kada su oni sa kolegama iz drugih uništenih preduzeća krenula na zgradu Vlade i sukobili se sa policijom, obećala povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina i omogućavanje odlaska u penziju onim koji ispunjavaju uslove.

Radnici su ipak odlučili da ne prekinu štrajk glađu jer više ne vjeruju obaćenjima.

Radnici Metalca danonoćno protestuju ispred Vlade od 15. septembra, od čega posljednjih 11 dana štrajkuju glađu, ali u tom periodu iz Vlade nijesu odgovarali na njihove molbe sve do juče. Od njih 70-ak, 25 štrajkuje glađu.

Traže da Vlada izdvoji 1,5 miliona eura da im isplati 14 plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i isplati otpremnine. Vlada je toliko platila za kredit vlasniku tog preduzeća Nikoli Furundžiću, kako bi izmirio obaveze prema radnicima i pokrenuo proizvodnju što ipak nije urađeno.

Smatraju da je to obaveza Vlade jer je stekla pravo nad dvije trećine imovine fabrike na račun tog kredita kojeg Furundžić nije vratio Erste banci. Nije poznato kako je Furundžić potrošio taj novac.

Bonus video: