Javni dug Crne Gore nastavlja da raste

EK je u novim jesenjim prognozama, objavljenim danas, povećala prognozu rasta crnogorskog BDP-a u ovoj godini na 3,9 odsto, sa ranije procijenjenih 3,3 odsto
97 pregleda 13 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2017. 17:21h

Javna potrošnja u Crnoj Gori dodatno se povećala uprkos usvajanju nekih mjera konsolidacije, navela je Evropska komisija u novom izvještaju.

EK je prognozirala da će javni dug Crne Gore u ovoj godini iznositi 69,5 odsto BDP-a, a u narednoj 73,2 odsto. U 2019. godini EK očekuje povećanje duga Crne Gore na 74,9 odsto. Javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde eura ili 67,5 odsto BDP-a.

"Očekuje se da će i budžetski deficit i javni dug znatno porasti do kraja 2017. godine, nakon što se ostvare ukupni troškovi radova na autoputu. Izgradnja autoputa do sada je bila ključni pokretač fiskalnih deficita. Očekuje se da će se radovi dovršiti sredinom 2019. godine, ublažavajući pritisak na javne financije”, navode iz EK.

EK je u novim jesenjim prognozama, objavljenim danas, povećala prognozu rasta crnogorskog BDP-a u ovoj godini na 3,9 odsto, sa ranije procijenjenih 3,3 odsto.

Međutim, procjena rasta BDP-a u narednoj godini smanjena je na tri odsto, sa 3,5 odsto u proljećnom izvještaju.

Crnogorski BDP će, kako se navodi, u 2019. godini porasti 3,3 odsto.

"U prvoj polovini 2017. godine realni rast BDP-a ubrzao je na 4,2 odsto na godišnjem nivou, na šta je najviše uticala privatna potrošnja koju je podstakao rast zaposlenosti i snažno kreditiranje domaćinstava”, navodi se u izvještaju.

Investicije u osnovna sredstva su, kako se dodaje, znatno usporile ove godine nakon završetka izgradnje vjetroelektrane i nekoliko hotela, ali je došlo do oživljavanja izvoza, usljed dobrih rezultata u turizmu i prodaje ruda.

"Privatna potrošnja preuzima od investicija ulogu glavnog pokretača rasta. Očekuje se nastavak ovog trenda iako se očekuje privremeni pad privatne potrošnje u 2018. godini zbog planiranog povećanja stope PDV-a”, navode iz EK.

Dodaju da se stopa nezaposlenosti smanjila u drugom tromjesečju 2017. na 15,3 odsto, sa prošlogodišnjih 17,7 odsto.

"Međutim, s obzirom na jaku sezonalnost crnogorskog tržišta rada, očekuje se da će nezaposlenost ponovo porasti do kraja godine”, kazali su iz EK.

U 2018. i 2019. EK očekuje dalje smanjenje stope nezaposlenosti, iako će to ići sporije, s obzirom na to da se investicije postepeno završavaju.

Zaduženost kompanija rizik za ekonomiju, moguć pad broja turista

Iz EK upozoravaju da zaostavština finansijske krize - visok nivo zaduženosti i ograničena likvidnost, nastavlja da ograničava korporativni sektor i predstavlja veliki rizik za ekonomiju, što rezultira velikim brojem kompanija sa blokiranim računima zbog zahtjeva za izvršenje ugovora.

Pad ili usporavanje broja turista predstavlja drugi važan rizik za glavnu izvoznu industriju zemlje.

Bonus video: