Javni poziv za kupovinu stana preko projekta 1000 plus trebalo bi da bude raspisan do 15. marta

U međuvremenu, predstavnici ministarstva sa bankama pokušavaju da dogovore što povoljnije uslove za građane koji se odluče za kupovinu stana u izgradnji
477 pregleda 7 komentar(a)
1000 plus stanovi, Foto: Printscreen (YouTube)
1000 plus stanovi, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 09.03.2016. 20:19h

Do 15. marta trebalo bi da bude raspisan javni poziv za građane zainteresovane za kupovinu stana preko projekta 1000 plus. Iz Vlade kažu da će u međuvremenu pokušati da sa bankama koje su se prijavile za projekat dogovore povoljnije uslove za kupovinu stana u izgradnji, a sa građevinarima da snize cijenu kvadrata za 50 eura.

Zainteresovani građani za kupovinu stana preko projekta 1000 plus najvjerovatnije će tokom naredne sedmice moći da predaju prikupljenu dokumentaciju bankama, poručuju iz Vladinog projektnog odbora.

“Očekujemo narednih dana, vjerovatno početkom naredne sedmice će konačno biti raspisan javni poziv za građane za učešće u projektu dodjele dugoročnih hipotekarnih kredita“, kazala je Jelena Paović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U međuvremenu, predstavnici ministarstva sa bankama pokušavaju da dogovore što povoljnije uslove za građane koji se odluče za kupovinu stana u izgradnji. Ono što predstavlja problem za veliki broj građana je to što nisu u mogućnosti da istovremeno plaćaju kiriju i ratu kredita.

“Mi smo već definisali listu banaka koje definitivno učestvuju u projektu a odbor je u zasijedanju i zasijedaće i narednih dana kako bi se definisala konačna lista građevinskih kompanija. Vjerujem da ćemo do kraja sedmice, a u svakom slučaju prije raspisivanja javnog poziva imati konačno definisane sve te povoljnosti“, kaže Paović.

Predstavnici Vlade očekuju da će do tada sa građevinarima dogovoriti i nešto niže cijene stanova od onih koje su prvobitno ponudili.

“Očekujemo da ćemo nakon ovih pregvora imate niže cijene za nekih 50 eura po metru kvadratnom i apelujemo da građevinari te cijene prilagode upravo imajući u vidu ciljnu grupu, a to su građani Crne Gore sa nižim i srednjim primanjima“, kazala je Paović.

Za učešće u projektu prijavilo se 20 građevinskih kompanija, koje su u zavisnosti od lokacije i stepena izgradnje ponudile ponudile stanove od 500 do 1200 eura.

Bonus video: