Još jedan potez očajnog kockara

On smatra da je posljednje zaduživanje, kao i prethodna ali i nova koja se očekuju, izraz nedostatka volje, želje i kapaciteta vlasti da se krene u ozbiljne reforme kao bi se dobio kredibilan i samoodrživ sistem javnih finansija koji bi servisirao neophodne potrebe crnogorskog društva
132 pregleda 17 komentar(a)
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.04.2017. 20:00h

Odluka Vlade da založi zlatne rezerve za novi kredit, kojim će servisirati manjak u državnoj kasi, pokazuje koliko je loše stanje u ekonomiji. To je rezultat pada kreditnog rejtinga države koji ne dozvoljava povoljnije međunarodne aranžmane, ali i pogrešne politike u vođenju javnih finansija i kockarske ekonomije u kojoj se ne plaća porez.

To su juče za “Vijesti” ocijenili predstavnci opozicionih partija, dok u vladajućoj DPS-SD koaliciji nije bilo moguće dobiti komentar o posljednjem zaduženju izvršne vlasti.

Vlada je u četvrtak odlučila da se zaduži kod londonske podružnice Kredit Svis banke 80 miliona eura. Isplata novca biće u dvije tranše od kojih je prva 30 miliona, a druga 50 miliona. Zalog za taj aranžman biće državno zlato od 38.477 unci koje je već bilo u toj banci kao zalog za ranije kredite. Vlada se od početka godine zadužila 65 miliona eura kod domaćih komercijalnih banaka. Budžetu ove godine nedostaje 450 miliona eura za servisiranje svih obaveza

“Pad kreditnog rejtinga države onemogućava ozbiljne politike u smislu povoljnijeg aranžmana na međunarodnom finansijskom tržištu, tako da preostaju 'kockarski' zajmovi kod uvijek spremnih komercijalnih zajmodavaca. Politička nestabilnost u kojoj se nalazi država sve se više reflektuje na javne finansije i obratno”, rekao je poslanik SNP-a i doskorašnji predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović.

On smatra da je posljednje zaduživanje, kao i prethodna ali i nova koja se očekuju, izraz nedostatka volje, želje i kapaciteta vlasti da se krene u ozbiljne reforme kao bi se dobio kredibilan i samoodrživ sistem javnih finansija koji bi servisirao neophodne potrebe crnogorskog društva.

“Najnoviji niz zaduženja države kod komercijalnih banaka, uz založeno državno zlato, kontinuitet je političke paradigme svake, pa i ove Vlade gdje se državna potrošnja ne finansira iz poreza na teret sadašnjih, već budućih generacija i to, prevashodno iz ino zajmova,” istakao je Damjanović.

Poslanik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović ocijenio je da je posljednje zaduživanje liči na još jedan potez očajnog kockara koji se vadi, odnosno srlja sve dublje, pa zalaže i kuću i baštu.

“Pogrešna politika na koju smo upozoravali dovodi do sloma javnih finansija. U naredne četiri godine ova vlast treba da podigne vrtoglavih 2,2 milijarde kredita da bi finansirala sistem. U tom kontekstu je i zalog zlatnih rezervi za kredit. Naredne dvije godine država se zadužuje 1,5 miliona eura dnevno. Zbog razorene ekonomije uporedo sa tim pada kreditni rejting. Građani treba da znaju da nijesu samo založene zlatne poluge, nego se sjutra za potpuno pogrešan prioritet, kao što su Verige, zalaže i tunel Sozina”, kazao je Rudović.

Rudović je ocijenio da je zanimljivo da partija koja uzurpira vlast na jednoj strani s ponosom ističe da je ovo Vlada kontinuiteta, a s druge strane, kada se suoče sa poraznim efektima svoje politike, govori kako je zatekla probleme.

“Oni su opasnost za Crnu Goru jer od toliko stotina miliona koje uzimaju na kredit nema novih radnih mjesta, nema proizvodnje. Imamo samo nastavak posrtanja. Uskoro će nam javni dug dostići tri milijarde eura. U ovoj godini ćemo samo za kredite platiti 96 miliona, a u naredne četiri godine više od 360 miliona”, kazao je Rudović.

Crna Gora svjetski lider u zaduživanju

Iz SDP-a su kazali da kada je ekonomija kockarska i rasipnička i kad bivši premijer i predsjednik vladajuće partije Milo Đukanović tri godine ne plaća porez onda je jedino što ostaje novo podizanje kredita kod “već poznatih banaka”.

“Banka će naplatiti kamatu na kredit u iznosu od 3,9 odsto uz Euribor i 0,75 odsto za obradu kredita, tako da će nas ovaj aranžman koštati desetine miliona eura u narednoj deceniji. Ovo se dešava u momentu kad je cijena zaduživanja za većinu evropskih zemalja od nula do jedan odsto. Samo trošak za kamate na godišnjem iznosu prelazi 2,6 odsto BDP-a što nas svrstava u svjetske lidere kad je zaduživanje u pitanju,” saopštio je portparola SDP-a Mirko Stanić.

Kako je kazao, Vlada se zadužuje za 80 miliona, a glavnu luku u državi prodaje za osam miliona. “Zna se kakvo je stanje u nekom domaćinstvu kad moraju da založe zlato za novac. Upravo takvo je i stanje crnogorske ekonomije u ovom trenutku,” naveo je Stanić.

Bonus video: