Još jedna presuda u korist penzionera KAP-a: Vlada dužna oko pet miliona za opremnine

Advokati su saopštili da je tužbeni zahtjev ove grupe radnika „usvojen u cjelosti tako da su im dosuđene otpremnine u traženim iznosima sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom počev od dana utuženja kao i troškovi parničnog postupka“
149 pregleda 1 komentar(a)
penzioneri KAP, Foto: Luka Zeković
penzioneri KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2017. 10:31h

Sudija Osnovnog suda u Podgorici Dragan Babovića usvojio je tužbeni zahtjev 78 penzionera KAP-a i nasljednika bivših radnika, koje zastupaju advokati Balša Srdanović i Vladimir R. Čađenović i obavezo državu da im po pravosnažnosti presude isplati otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza.

Advokati su saopštili da je tužbeni zahtjev ove grupe radnika „usvojen u cjelosti tako da su im dosuđene otpremnine u traženim iznosima sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom počev od dana utuženja kao i troškovi parničnog postupka“.

„Sud je u potpunosti prihvatio navode tužilaca da oni uspunjavaju uslove za isplatu otpremnina koje zahtijeva lex specialis Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usled stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, a to su da im otpremnina nije isplačena, da im je usled stečaja prestao radni odnos i da su ostvarili pravo na penziju, te da se u konkretnom slučaju jedino mogao primijeniti u pogledu visine pripadajućih otpremnina Socijalni program iz 2009.“, saopštili su advokati Čađenović i Srdanović.

Podsjetimo, Osnovni sud je prošle sedmice donio sliču presudu za drugu veću grupu od 305 bivši radnika, a danas penzionera KAP-a.

Ukupno 414 penzionera KAP-a potražuju naime neisplaćenih otpremnina već nekoliko godina 5,45 miliona eura.

Pregovarački tim bivših radnika, koje predvodi Nikola Raković, a koji se svakog petka okuplja radnike ispred zgrade Vlade, u znak protesta što im se već nekoliko godina ne isplaćuju otpremnine pozvao je premijera Markovića na hitan razgovor kako bi država ispoštovala Zakon i poreske obveznike poštedjela daljih troškova ovih sudskih postupaka.

Tim povodom iz kabineta premijera još nijesu odgovarali.

Bonus video: