Još nije ozvaničen Anketni odbor za Duvanski kombinat

Službeni list objavio odluku o formiranju odbora od kada teče rok za njegov rad od 90 dana, ali kasni odluka o imenovanju članova
0 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2015. 18:31h

Konstitutivna sjednica Anketnog odbora Skupštine Crne Gore za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju državnih institucija prilikom prodaje imovine Duvanskog kombinata u stečaju neće biti održana sredinom avgusta, kako je to ranije najavljeno, jer u Službenom listu još nije objavljena odluka o imenovanju članova tog odbora.

Skupštinska odluka o formiranju Anketnog odbora donijeta 29. jula objavljena je u Službenom listu broj 42. od 6. avgusta, ali još nije objavljena odluka o imenovanju članova tog odbora koja je donijeta 31. jula. U međuvremenu, su objavljeni brojevi Službenog lista 43, 44, 45 i 46. u kojima još nema druge odluke.

Trajanje mandata i rada ovog Anketnog odbora počelo je 6. avgusta objavljivanjem prve skupštinske odluke, što znači da je već potrošeno 12 od ukupno 90 dana, predviđenih za rad ovog odbora.

Predsjednik Anketnog odbora Aleksandar Damjanović saopštio je ranije da očekuje da će konstitutivna sjednica biti održana najvjerovatnije sredinom avgusta, čim skupštinske odluke budu objavljene u Službenom listu, kao i da nemaju vrema za gubljenje.

Pored njega u Anketni odbor su imenovani poslanici Branko Čavor (zamjenik predsjednika), Milorad Vuletić i Predrag Sekulić iz DPS-a, Koča Pavlović i Vladislav Bojović iz DF-a, Velizar Kaluđerović (nezavisni poslanici), Izet Bralić (SDP), Danko Šarančić (SNP), Goran Tuponja (Pozitivna), Nik Đeljošaj (albanske stranke) i Almer Kalač (Bošnjačka stranka).

Razlozi za otvaranje parlamentarne istrage je “osnovana sumnja da su Crna Gora, akcionari i zaposleni, prodajom imovine DKP-a pod uslovima i načinom kako su učinjeni, pretpjeli ogromnu materijalnu štetu, a da Vlada i drugi organi nijesu preduzeli radnje koje su po Ustavu i zakonu bili dužni preduzeti u zaštiti imovine Crne Gore, privrednog potencijala, prava akcionara i prava zaposlenih”.

Imovina DKP-a u stečaju prodata je građevinskoj kompaniji Zetagradnja sredinom 2010. za oko 13,2 miliona eura. Država je bila pojedinačno najveći vlasnik duvanske kompanije od koje je po osnovu akciza i drugih dažbina potraživala oko 30 miliona eura.

Parlamentarci žele da provjere da li su Vlada i ostali organi postupali “sa pažnjom dobrog domaćina”, kao i zašto su lokalne vlasti u Podgorici donosili akte “koji značajno povećavaju vrijednost nepokretne imovine DKP-a tek nakon što je izvršena prodaja”.

Bonus video: