Još traže brod za liniju Bar-Bari

Redovno izmiruju obaveze prema zaposlenima, u januaru platili ratu za dva broda
114 pregleda 9 komentar(a)
Ljubomir Kočović, Foto: Radomir Petrić
Ljubomir Kočović, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.02.2018. 20:27h

Predsjednik Odbora direktora preduzeća Barska plovidba kapetan Ljubomir Kočović “Vijestima” je kazao da ta barska brodarska kompanija u većinskom državnom vlasništvu još uvijek na tržištu nije pronašla adekvatan feribot koji bi uključila u svoju flotu.

Kočović je rekao da su u kompaniji prethodnih nekoliko mjeseci najviše aktivnosti usmjerili na praćenje i analizu tržišta polovnih brodova, kako bi se pronašao i kupio feribot koji bi svojim karakteristikama zadovoljio potrebe linije Bar-Bari.

“Nažalost, na tržištu polovnih brodova do sada nismo prepoznali adekvatan brod, koji svojom dužinom, gazom, kapacitetima i tehničkim uslovima odgovara našim potrebama i koji se svojom cijenom uklapa u mogućnosti kompanije da iz sopstvenih sredstava i putem kredita obezbijedi finansiranje te nabavke. Ako ne pronađemo adekvatan brod, kompanija će nastojati da u ovoj godini obezbijedi prevoz putnika i vozila na liniji Bar-Bari u saradnji sa nekim poslovnim partnerom”, rekao je Kočović.

On je dodao da je za uspostavljanje ove linije tokom predstojeće sezone “prirodno da prioritet dobije” dosadašnji poslovni partner iz Hrvatske, riječka “Jadrolinija” čiji je brod lani držao ovu liniju. Kočović je istakao da je pri tome cilj da se ostvare bolji komercijalni uslovi poslovne saradnje, “nego što je to bio slučaj prethodne godine”.

“Naravno, otvoreni smo za saradnju i sa ostalim zainteresovanim stranama koje bi eventualno bile spremne da ponude kvalitetnije uslove za našu kompaniju”, rekao je Kočović.

Barski brodar je prema istim navodima do sada redovno izmirivao obaveze prema zaposlenima i domaćim i ino-partnerima. Polovinom januara ove godine, kompanija je uplatila 474.000 dolara kamate za kredit prema kineskoj Exim banci, uzet za kupovinu kargo brodova “Bar” i “Budva”.

“Oba teretna broda su konstantno komercijalno upošljena u saradnji sa londonskom kompanijom Sea pioneer”, sa kojom je sklopljen ugovor o vremenskom najmu - “tajm čarteru” - za “Bar” do oktobra, a za ”Budvu” do novembra ove godine.

“Prihodi Barske plovidbe se trenutno najvećim dijelom ostvaruju od najma “Bara” i “Budve”, a manji dio prihoda ostvarujemo rentom poslovnih prostora”, zaključio je Kočović.

Bonus video: