Još utvrđuju da li je Opština Budva zakinuta

SDT ispituje da li su komunalije prebijene zbog duga koji je Opština imala na ime koncerta pop kraljice Madone prema Hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“, na čijoj zemlji se gradi dio hotelskog kompleksa “Crystal rivijera”
5399 pregleda 2 komentar(a)
Hotel “Crystal rivijera”, Foto: Savo Prelević
Hotel “Crystal rivijera”, Foto: Savo Prelević

Specijalno državno tužilaštvo privodi kraju prikupljanje podataka u vezi sa tim da li je Opština Budva oštećena za dva miliona eura prilikom naplate komunalija kompaniji „Euromix trade“ za gradnju hotela „Crystal rivijera“ u Petrovcu.

To je poslaniku Demokratske Crne Gore Mijomiru Pejoviću odgovoreno iz kabineta vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Pejović, koji je početkom maja uputio urgenciju, nakon što mu ni poslije 100 dana iz Stankovićevog kabineta nije odgovoreno šta je preduzeto u slučaju „Crystal rivijere“, dobio je pismeni odgovor u kome je navedeno da je tužilaštvo na čijem je čelu Milivoje Katnić formiralo predmet i pokrenulo izviđaj.

Pejović je prije godinu i po pozvao Katnićev tim da ispita cijeli slučaj zbog sumnje da su komunalije prebijene zbog duga koji je Opština imala na ime koncerta pop kraljice Madone prema Hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“, a na čijoj zemlji se gradi dio hotelskog kompleksa „Crystal Rivijera“.

„U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom ispitivanja nezakonitosti poslovanja pravnog lica „Euromix trade“, te su u dosadašnjem toku postupka prikupljeni podaci u vezi sa svim poslovnim aktivnostima ovog pravnog lica, te posebno poslovni odnosi sa Opštinom Budva. Kako se radi o obimnoj dokumentaciji, koju je neophodno prikupiti od više pravnih lica, Opštine Budva, „Euromixa“, Poreske uprave, Uprave za nekretnine, to je prikupljanje obavještenja u završnoj fazi, nakon čega je potrebno preduzeti i druge radnje u izviđaju radi utvrđivanja postojanja bitnih elemenata bića krivičnog djela za čije gonjenje je nadležno Specijalno državno tužilaštvo“, piše u odgovoru koji je dostavljen Pejoviću, a u koji su „ Vijesti“ imale uvid.

„U dokumentaciji koju posjedujemo postoje ozbiljne indicije da je Opština Budva zakinuta za dva miliona eura neplaćenih komunalija od strane “Eeromix tradea”, koji sa HG „Budvanska rivijera“ gradi hotel „Cristal Rivijera“ u Petrovcu. Uvidom u dokumentaciju nepobitno je utvrđeno da dug koji je “Euromiks” imao prema Opštini na volšeban način postaje dug HG „Budvanska rivijera“ prema “Euromixu”, a izjavom da je u budžetu za 2011, Opština predvidjela dva miliona eura za preduzeće TOB Co (kojeg u budžetu 2011. nema) stvoreni su preduslovi da preduzeće “Euromix tradea” ne izmiri višemilionski iznos prema Opštini Budva, a da HG „Budvanska rivijera“ teret plaćanja koncerta Madone svali na račun građana Budve“, saopštio je u decembru 2017. na konferenciji za novinare Pejović.

On je tada rekao da je nezakonit i po Opštinu Budva štetan scenario, očigledno pripreman u dužem vremenskom periodu putem ugovora koji sadrže odredbe o nepostojećim, fiktivnim potraživanjima i obavezama ugovornih strana.

„Potvrdu o postojanju pripremljenog scenarija koji je realizovan u dužem vremenskom periodu dokazuje i sljedeće: Ugovor o zajedničkom ulaganju zaključen 20.05.2011. godine između „Budvanske rivijere“ i „Euromix turs“ polazi od neistinite tvrdnje da HG „Budvanska rivijera“ ima potraživanja od Opštine Budva, pa se ta navodna potraživanja ustupaju “Euromixu”, kako bi ova upravo na taj način „stečenim“ sredstvima izmirila svoje obaveze po osnovu naknade za opremanje građevinskog zemljišta prema Opštini Budva”, rekao je tada Pejović.

“Euromix”: Komunalije su plaćene po zakonu

Iz “Euromix Tradea” odbacili su tada navode Pejovića, uz tvrdnju da su u potpunosti izmirili naknadu za komunalno opremanje zemljišta Opštini Budva iz stvarnih, a ne “fiktivnih” potraživanja “Euromix Tradea” prema HG “Budvanska Rivijera” i to shodno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, saopšteno je juče iz te kompanije.

“Euromix Trade” d.o.o. je u skladu sa Ugovorima o izvođenju građevinskih radova, (po prethodno ispunjenim tenderskim uslovima) izveo građevinske radove na adaptaciji hotelskih kapaciteteta HG “Budvanska Rivijera” na hotelu “Palas”, hotelu “Aleksandar” i Turističkom naselju “Slovenska plaža”.

Ugovoreni način plaćanja je najvećim dijelom kompenzacija sa opštinom Budva, s obzirom na to da je HG “Budvanska rivijera” imala određena potraživanje prema Opštini. U skladu sa ugovorenim načinom plaćanja “Euromix Trade” d.o.o. kompenzaciono vrši naplatu potraživanja za izvedene građevinske radove od HG “Budvanska rivijera”, kao i kompenzaciono vrši plaćanje naknade za komunalno opremanje zemljišta”, naveli su tada iz “Euromix Trade” i dodali da za sve ovo postoji uredna dokumentacija u njihovoj arhivi, dostupna nadležnim institucijama.

Bonus video: