"Jovaniću, omogućite vođenje redovnog postupka, u suprotnom bićete saučesnik u koruptivnoj pljački"

119 pregleda 1 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2018. 13:01h

Partija penzionera,invalida i restitucije Crne Gore (PIR), Građanska akcija Budva i više NVO udruženja pozvali su predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, da ne ukida rješenje o privremenoj mjeri zabrane Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da kupi akcije Rudnika uglja Pljevlja, sve do okončanja sudskog postupka pred tim sudom.

Privremenu mjeru, koja je donijeta da se ne bi obesmislila parnica koju je tužbom protiv EPCG poveo manjinski akcionar M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića, donijela je sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković.

Prigovor na tu mjeru izjavila je u međuvremenu EPCG, o kojem će se do početka naredne sedmice, najvjerovatnije, izjasniti jedno od dva tročlana vijeća Privrednog suda.

U slučaju da se ukine privremena mjera zabrane kupovine akcija Rudnika uglja, transakcija EPCG u Centralnoj depozitarnoj agenciji, biće realizovana kroz nekoliko časova, po osnovu javne ponude date 29. marta, a tužba malog akcionara EPCG za poništenje sporne skupštinske odluke o preuzimanju Rudnika, biće u potpunosti obesmišljena.

"Omogućite vođenje redovnog sudskog postupka pred Privrednim sudom, kako je to i sadržano u datom rješenju. Na taj način bi ste pokazali odgovornost, profesionalnost i nepristrasnost . U suprotnom bićete saučesnik u ovoj organizovanoj i koruptivnoj pljački", poručili su Jovaniću iz PIR-a, Građanske akcije Budva i NVO udruženja.

U otvorenom pismu predsjedniku Privrednog suda dalje su napomenuli "da pripreme za ovu pljačku traju više od godinu i po dana, i konačno se realizuje".

Kako su naveli, sve je počelo prošlogodišnjom smjenom predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića, koji, kako tvrde, "nije htio da bude saučesnik u ovoj pljački, i dovođenjem novog rukovodstva u EPCG na čelu sa Đokom Krivokapićem, bivšim direktorom Prve banke u Nikšiću, sa zadatkom da odradi ovaj posao".

"Gospodine Jovaniću, činjenica da dva glavna akcionara trguju sami sa sobom, gdje je po definiciji pranje novca, jer nakon isplate cirka 23 miliona eura, država ponovo postaje vlasnik akcija u Rudniku uglja Pljevlja, ali sada sa 57 odsto, dok Italijani postaju vlasnici sa 41,7 odsto", tvrde potpisnici pisma upućenom predsjedniku Privrednog suda.

Bonus video: