Jovović: Sa OTL-om su mogli dogovoriti bolju cijenu

Poništavanje tendera, uz eventualno raspisivanje novog u doglednom periodu, povećaće atraktivnost Luke, smatra Jovović
221 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2017. 19:22h

U pregovorima sa poljskim OT Logistics-om o Luci Bar bilo je prostora da se postignu još bolji uslovi po pitanju cijene i investicija, naročito ako se zna koliko su platili manjinski paket Luke Rijeka, ocijenio je predstavnik manjinskih akcionara u bordu Luke Bar Aleksandar Jovović.

On je za “Vijesti” kazao da ako je postojao propust u proceduri raspisivanja tendera za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, Savjet za privatizaciju i Tenderska komisija je ranije trebalo da reaguju i ponište tender. “Potencijal Luke Bar je ogroman, nesporno je da ga treba još bolje valorizovati. Takođe, smatram da će poništavanje tendera uz eventualno raspisivanje novog u doglednom periodu, kada se poslovanje podigne na još veći nivo svakako uticati na povećanje atraktivnosti Luke Bar i povećanje interesovanja za nju i da bi se u tom slučaju kroz konkurenciju više ponuđača postigla i bolja cijena”, naveo je Jovović.

OTL je tokom pregovora povećao kupoprodajnu cijenu za 30 odsto akcija Luke sa 7,1 milion na 8,52 miliona eura, a trogodišnje investicije smanjio sa 17 na 14 miliona eura.

“Poslovanje Luke Bar se rapidno popravlja iz godine u godinu, to je rezultat rada postojećeg menadžmenta. Tačno je da je gro prihoda trenutno od reprolanca Uniprom, ali to samo govori da prostora za poboljšanje i rast ima puno jer Luka Bar je pravljena za potrebe regiona a ne samo za potrebe crnogorske privrede”, dodao je Jovović.

On smatra da će rekonstrukcijom pruge Beograd-Bar Luka Bar postati još konkurentnija.

On je istakao da Luka ima izuzetno vrijednu perifernu imovinu koja joj ne služi za obavljanje osnovne djelatnosti (Hotel Sidro, nekretnine, zemljište van lučkog područja) čijom prodajom bi se mogao akumulirati novac za neophodne dalje investicije.

Premijer Duško Marković kazao je juče da se njegov i stav bivšeg premijera Mila Đukanovića u vezi sa poništenjem tendera za Luku Bar ne razlikuju.

“Razlike u stavu nas dvojice nema. Privatizacija nije zaustavljena već je odložena. Ponuđač je kredibilan i sa njim ostajemo u kontaktu, ali nijesmo zadovoljni ponudom. Nadam se da će odluku Savjeta za privatizaciju potvrditi Vlada”, rekao je Marković.

On je kazao da poništenje tendera nije zbog investitora, već zbog ponude.

“Valjda imamo pravo da to cijenimo, da kažemo da to nije ponuda koja zadovoljava naše ekonomske i države iinterese i da želimo da dođemo u sutuaciju kada ćemo dobiti kvalitetniju i bolju ponudu za nesporni resurs koji imamo“, rekao je Marković.

Zbog poništavanja tendera za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, na Montenegroberzi je juče nastavljen pad cijena akcija za dodatnih 6,85 odsto, na prosječnih 30,6 centi po akciji.

O ozbiljnosti ponude OTL-a i njihovih namjera u Crnoj Gori govori i zvanično pismo koje je 20. aprila prvi čovjek poljske kompanije Zbignjev Novik poslao ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

Poljaci su znali da je nepovoljna starosna struktura kadrova Luke Bar i Montekarga i planirali su, da kao i u drugim zemljama u kojima posluju, finansijski podrže razvoj obrazovanja za formiranje stručnih lučkih i kadrova za željeznicu.

U sindikatu Montekarga zadovoljni odlukom Savjeta

Šef Sindikata Montekarga Milenko Klikovac rekao je “Vijestima” da su radnici te kompanije zadovoljni odlukom o poništenju tendera za prodaju 51 odsto akcija ove kompanije.

“To smo i tražili. Ovaj partner nas nije uvjerio da ima veliko iskustvo sa željezničkim transportom što smo im i saopštili. Naš promet raste i ovog mjeseca biće između 800.000 i million eura. Između ostalog transportujemo željezo, koks, ulje i šećer za Albaniju. Dvije lokomotive su nam već na remontu, nakon čega će biti remontovana i druga dva”, naveo je Klikovac, koji je mašinovođa u ovom preduzeću.

Bonus video: