Kada prestaje rad na određeno

Bošnjak: Iskustvo je pokazalo da su poslodavci u skoro devedeset odsto slučajeva zloupotrebljavali institut rada na određeno vrijeme
0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2012. 20:40h

Pokret za promjene tražiće izmjene Zakona o radu i pokrenuće inicijativu kod Ustavnog suda da preispita zakonitost postojećih odredbi, najavila je danas član predsjedništva PzP dr Branka Bošnjak.

Ona je to najavila nakon što su u tekstu u “Vijestima” članovi Radne grupe koja je pripremala nedavno usvojene izmjene zakona o radu, pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja, Vesna Simović i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković iznijeli različito tumačenje odredbe koja se tiče rada na određeno vrijeme.

Simović je kazala da se izmjene Zakona o radu primjenjuju na ugovore koji budu zaključivani nakon stupanja na snagu dok postojeći ugovori na određeno ostaju na snazi do njihovog isteka. Keković se nije složio sa takvim tumačenjem, jer smatra da je ograničavanje rada na određeno bio glavni cilj izrade izmjena zakona.

"Veoma je čudno, da ne kažem neprimjereno, da dva člana Radne grupe koja su radila na izmjenama i dopunama Zakona o radu i koja je navodno usaglasila stavove sada imaju različito tumačenje, usudiću se reći jedne od najvažnijih odredbi koja je ovih dana stupila na snagu a tiče se rada na određeno vrijeme.

Iskustvo je pokazalo da su poslodavci u skoro devedeset odsto slučajeva zloupotrebljavali institut rada na određeno vrijeme, pa je u onom „robovlasničkom“ Zakonu o radu od 2008. godine postojala mogućnost da poslodavci drže nekog u statusu zaposlenog na određeno vrijeme cio radni vijek čak do penzije i da mu svakog mjeseca produžavaju taj status, dovodeći ga tako u ponižavajući položaj, sa stalnom ucjenom da li će ili neće biti produžen ugovor o radu", navela je Bošnjak.

Ova zloupotreba poslodavaca, prema njenom mišljenju, je i bila jedan od razloga da se izmjenama zakona definise rad na određeno vrijeme kao izuzetak, a ne kao pravilo.

"Ali vidimo na samom početku primjene zakona imamo različito tumačenje, a PzP je taj scenario i predvidio tokom usvajanja izmjena. Znajući da je Vlada sklonija da izlazi u susret poslodavcima nego radnicima, Pokret za promjene je imao decidan amandman kojim bi se izbjegle ovakve zloupotrebe a kojim je bilo jasno definisano da i zaposleni koji su do dana stupanja na snagu Zakona imali više od 24 mjeseca rada na određano vrijeme kod istog poslodavca im se ugovor o radu na određeno vrijeme prevede u ugovor na neodređeno, međutim, taj amandman nije prihvaćen.

Iako su socijaldemokrate tokom donošenja ovih izmjena potrudili da pokupe lovorike, kao navodni zaštitnici radnika, sad se vidi da to i nije baš tako i da je PZP, znajući kakav je poslovni ambijent u Crnoj Gori bio u pravu kada je tražio detaljnije definisanje nekih odrednica, ali nije naišao na razumijevanje", podsjetila je Bošnjak.

PzP će, kako je navela, imajući to u vidu pokrenuti izmjene ovog Zakona kako bi se izbjegle nove zloupotrebe, i postigla jasna tumačenja.

"Očekujemo da će ovog puta poslanici vladajuće većine imati više sluha za status i zaštitu prava radnika, koji su uglavnom u veoma nezavidnom, da ne kažem potlačenom položaju posebno ukoliko im je poslodavac privatnik, mada, nažalost ni država kao poslodavac nije baš primjer korektnog socijalnog dijaloga", kazala je Bošnjak.

OTKAZ definisati zakonom

Pokret za promjene će pokrenuti i inicajatvu prema Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti odrednice koja omogućava poslodavcu da pravilnikom, odnosno internim aktom propisuje uslove i način davanja otkaza odnosno raskida radnog odnosa na inicijativu poslodavca.

"Smatramo da to najosjetljivije pitanje treba da bude isključivo defnisano Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom, a nikako internim aktima što je, smatramo u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore a i sa konvecijom Međunarodne organizacije rada", navela je Bošnjak.

Bonus video: