Kafa će poskupiti 14 odsto

63 pregleda 7 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock
kafa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.03.2015. 11:39h

Cijene kafe u Crnoj Gori, uvođenjem poreza na taj proizvod, neće porasti 50 odsto, već 14 odsto, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su objasnili da su zakonom jasno propisane stope i vrste proizvoda na koje se plaća porez, ali se čini da je pogrešno protumačen porez od 2,5 eura , na osnovu čega je procijenjeno da će kafa poskupiti 50 odsto.

Oni su kazali da se iznos poreza od 2,5 eura ne odnosi na sirovu, ni prženu kafu, zbog čega uvođenje poreza ne može biti razlog za povećanje cijene kafe od 50 odsto.

„Primjera radi, ako je prosječna cijena kilograma pržene kafe u maloprodaji sedam eura, obračunavanjem poreza od jednog eura po kilogramu, nova cijena bi iznosila osam eura, što znači da bi došlo do poskupljenja od 14 odsto“, objasnili su iz Ministarstva finansija.

U tom Vladinom resoru smatraju da postoje određena nerazumijevanja u vezi sa obračunavanjem poreza na kafu, s obzirom na to da su u pojedinim medijima objavljeni tekstovi u kojima se navodi da će uvođenje poreza dovesti do poskupljenja kafe od 50 odsto.

Predstavnici Ministarstva su saopštili da će poreski obveznici plaćati porez od jednog EUR po kilogramu za sirovu kafu, kao i za ljuspice i opne od kafe, 80 centi za prženu, a 1,3 eura na ekstrakte, esencije i koncentrate od kafe.

„Plaćaće se porez od 2,5 eura na kilogram kafe u gotovom proizvodu, ali ne na osnovne vrste kafe, već na zamjene kafe, preparate na bazi ekstrakata, esencije i koncentrata kafe, kao i napitke i bezalkoholna pića koja sadrže kafu odnosno ekstrakte, esenciju i koncentrate od kafe“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: