Kako je Popović uzeo Kokaprodukt

Mali akcionari traže od tužilaštva da vještači imovinu bivše kompanije i dva sporna ugovora, sasluša bivše članove uprave
140 pregleda 5 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.06.2015. 18:18h

Manjinski dioničari Kokaprodukta, bivšeg akcionarskog društva iz Danilovgrada, koje predvodi Radmila Lađić, vlasnica oko 25,59 odsto akcija, tražili su Vrhovnom državnom tužilaštvu da ispita da li postoje elementi krivičnog djela u transakcijama kojim je podgorička firma Carine 2007. godine stekla imovinu tog preduzeća.

Lađićeva traži da tužilac ispita sve okolnosti ovog slučaja, sprovede vještačenja procjene imovine tog preduzeća u momontu zaključenja dva sporna ugovora 2007, da sasluša Čedomira i Sretena Popovića, Momčila Kneževića, šefice računovodstva Nadu Pejović i Stanislavku Dragić, kao i stečajnog upravnika Kokaprodukta Veselina Raičevića.

Ugovorom o fiducijarnom prenosu prava svojine od 11. juna 2007. koji je zaključen između Carina i Kokaprodukta, kao i ugovora o izmirenju duga definitivnim prenosom prava svojine, Carine su preuzele imovinu danilogradske firme.

Mali akcionari nakon sprovedene likvidacije i brisanja društva iz registra 2010. ostali su bez svog vlasništva. Prema Sporazumu o sravnjavanju, Kokaprodukt je sa kamatama bio dužan Carinama ukupno 926.051 euro.

"Ovaj dug je fiktivan, i više je nego duplo manji nego što je navedeno u sporazumu“, tvrdi Lađić i traži da tužilac naloži da se sprovede finansijsko vještačenje.

Ona sumnjiči bivše članove uprave Kokaprodukta Momčila Kneževića, Sretena i Čedomira Popovića da su mimo svojih ovlašćenja donijeli odluku o zaključenju ugovora sa Carinama. Popovićeva firma bila je većinski akcionar Kokaprodukta sa učešćem u kapitalu od 52 odsto.

"Odluku je mogla donijeti samo skupština akcionara, a ne odbor direktora“, istakli su mali akcionari u dopisu VDT-u i naglašavaju da su diskriminisani i da im je nanijeta šteta.

Vlasnik Carina Čedomir Popović nije želio da komentariše sumnjičenja i navode iz dopisa Lađićeve upućenog VDT-u.

Površina objekata koji su bili u vlasištvu Kokaprodukta iznosila je 10.224 kvadrata, a površina dvorišta 91.448 kvadrata, što ukupno iznosi 101.448 kvadrata.

"To znači da je kvadrat objekata i dvorišta vrijedi oko osam eura, što je van pameti i apsurd”, tvrde mali akcionari.

Oni su posebno nezadovoljni što je kompanija izbrisana iz registra 2010. godine, dok je trajala parnica koju su poveli, a da se za to saznalo tek nakon dvije i po godine.

Lađićeva, kao i još tri mala akcionara bivše firme Savo Pavićević, Dragan Vuletić i Petar Živković tužili su Privrednom sudu Carine, njihovog vlasnika Čedomira Popovića i Kokaprodukt, i od suda traže da se poništi sporni ugovora.

Kako je sudija Marijana Pavićević donijela rješenje o odbijanju zahtjeva tužilaca da se stečajna masa uključi kao strana u ovoj parnici, uslijedila je žalba Apelacionom sudu. Upravo zbog čekanja konačne odluke te instance odloženo je jučerašnje ročište pred Privrednim sudom.

Tuži sestra bivšeg partnera

Prema informacijama “Vijesti”, vlasnica 25,59 odsto akcija Kokaprodukta Radmila Lađić je sestra bivšeg dugogodišnjeg gazde privatizacionog fonda Trend Mihaila Madžarovića.

Ona je taj paket akcija stekla upravo u vrijeme kada je Trend imao kontrolu nad ovom firmom, a koju je potom prepustio Carinama.

Madžarović i sa njim povezana lica izgubili su kontrolu nad Trendom u prvoj polovini prošle godine nakon što nijesu vratili kreditne obaveze austrijskoj Hipo Alpe Adria banci.

Bonus video: