Kako je zgrada Tehnoprometa „porasla” za 191 kvadrat

"Moguće je da je postojala loša ili dobra namjera, različiti propisi, greška u mjerenjima, možda se radilo o gradnji i dodavanju prostora", rekla je načelnica katastra Željka Sekulić.
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 20:40h

Kvadratura poslovnih prostora bivše robne kuće Tehnoprometa B d.o.o. iz Bara, iz posjedovnog lista 2309 (parcela 5777) koju je 2002. godine preuzeo Zavod za za izgradnju Bara (ZIB), danas privatne firma gradonačelnika Žarka Pavićevića, prema zvaničnim izvodima iz katastra, za osam i po godina porasla je sa 447 kvadrata na 638 kvadrata.

Nekadašnja robna kuća je u centru pažnje bivših radnika Tehnoprometa jer su svjesni da im je oduzeta veoma vrijedna imovina.

U prilog tome navode da je zalogom samo dva poslovna prostora bivše robne kuće u periodu od 2006. do 2010. povučeno iz banke 1,52 miliona eura kredita.

Četiri prostora pod znakom pitanja

Posljednjim rješenjem Uprave za neretnine PJ Bar od 20. januara ove godine kojim je oglašeno ništavnim rješenje istog katastra (kada su vrijedne nekretnine Tehnoprometa uknjižene na ZIB) poništene su pravne posljedice za samo tri prostora (196 kvadrata) od ukupno sedam poslovnih prostora koliko ih danas ima prema evidenciji na istoj parceli.

Poništene su pravne posljedice za poslovni prostor površine 47 m2 u vlasništvu Sabahudina Zukorlića, poslovni prostor od 99 m2 Jelene Burić i poslovni prostor od 50 m2 u vlasništvu Muradifa Omerovića. Po okončanju upravnog postupka tri navedene nekretnine trebalo bi da budu vraćene u svojinu Tehnoprometa.

Za preostala četiri poslovna prostora u vlasništvu Veska Petranovića (PD-104) 168 m2, Željka Jovovića(PD-120) 29 m2, te prostore Zavoda za izgradnju Bara (PD-290) od 197 m2 i PD-291 od 48 kvadrata ništa se, zasada, nije mijenjalo.

Bivši radnici Tehnoprometa godinama pred sudovima traže poništenje Ugovora o poslovn-tehničkoj saradnji sa ZIB-om iz 2002. godine kada je po čudnim okolnostima uknjižio više od 100.000 kvadrata zemljišta i poslovnih prostora trgovačke firme

Na pitanje “Vijesti”, šta se desilo sa više od 200 kvadrata bivše robne kuće i zašto ih nema u posljednjem rješenju barskog katastra kojim je oglašeno ništavnim prethodno sporno rješenje, načelnica Željka Sekulić je odgovorila “Vijestima”:

"Mogu da kažem da sve ono što je pisalo u osnovnom rješenju za koje je drugostepeni organ (Ministarstvo finansija) nama rekao da ga preispitamo mi smo poništili ovim rješenjem. Ni više ni manje!"

Od pantljike do GPS-a

Bivši radnici Tehnoprometa godinama pred sudovima traže poništenje Ugovora o poslovn-tehničkoj saradnji sa ZIB-om iz 2002. godine kada je po čudnim okolnostima uknjižio više od 100.000 kvadrata zemljišta i poslovnih prostora trgovačke firme, pa i ovu vrijednu nekretninu koja se nalazi u samom centru glavnog lučkog grada. Ta parnica se sada vodi u podgoričkom Privrednom sudu.

Ukoliko se istražni organi ne pozabave ovim problemom, malo je vjerovatno da se potpuna istina o ovom nesvakidašnjem slučaju progresivnog rasta kvadrature bivše robne kuće može tako lako preispitati. Prije Sekulićeve načelnik katastra bio je Dragan Kovačević.

Bivši radnici Tehnoprometa su u Ministarstvu finansija imali jednočasovni sastanak sa pomoćnikom ministra Perišom Perovićem kojem su predočili nove dokaze u vezi sa dugogodišnjom aferom sa kompanijom ZIB

"Tokom devet godina mijenjali su se propisi. Moguće je da je u startu bilo pogrešno mjerenje. Postoje korekcije površina koje se sada redom pojavljuju na zgradama…Nekada se mjerenje radilo sa pantljikom (zidarskim metrom), a danas dži pi es-om. Razlika je ogromna…Moguće je da je postojala loša ili dobra namjera, različiti propisi, greška u mjerenjima, možda se radilo o gradnji i dodavanju prostora, ali ne postoji nikakav teret da se tu nešto radilo bez dozvole", priča za “Vijesti”, načelnica Uprave za nekretnine PJ Bar Sekulić, koja je na toj funkciji svega oko godinu.

Ona je posebno istakla da ne želi da komentariše konkretni slučaj i predmet spora koji je u toku pred sudovima, ali je navela niz situacija i razloga koji mogu dovesti do različite kvadrature jednog objekta u zvaničnim katastarskim izvodima.

Bivši radnici Tehnoprometa su u Ministarstvu finansija imali jednočasovni sastanak sa pomoćnikom ministra Perišom Perovićem kojem su predočili nove dokaze u vezi sa dugogodišnjom aferom sa kompanijom ZIB.

Sekulić: ZIB 2003. tražio novo premjeravanje

"Dana 15. 08. 2002. godine ZIB se obratio Direkciji za nekretnine PJ Bar zahtjevom za upis prava svojine zavedenim pod broj 954-2087/1-02. Uz zahtjev je priložen Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji", navela je Sekulić.

"Na parceli 5777, 2002. godine su bile zgrada broj 1 od 447 kvadrata i zgrada 2 površine 272 kvadrata. Rješenjem Direkcije od 20. avgusta 2002. obje su uknjižene na ZIB. - ZIB kao knjižni vlasnik poslovnog prostora na parceli 5777, terenskim zahtjevom br 383/03 od 17.06. 2003. traži upis posebnih djelova zgrada, odnosno, novi premjer uz korekciju površina u okviru gabarita i tražena promjena provodi se kroz spisak prijava pod rednim brojem 95/03 KO Novi Bar i kroz spisak posebnih djelova zgrada br 54/03 KO Novi Bar, i ostaje vlasništvo ZIB-a. Kasnije Zavod, ugovorima prenosi svoje pravo vlasništva na druga lica i vrši se dalja podjela poslovnog prostora novih vlasnika u okviru gabarita zgrade do stanja kako je sada u listu br. 2039", navela je Sekulić.

Bonus video: