Kakvi su planovi zakupca Ulcinjske rivijere: Karisma će otpustiti 60 stalnih radnika

Prema podacima iz Ugovora, koji je sa Vladom potpisan prošle sedmice bez prisustva medija, kod novog gazde biće mjesta tek za svakog četvrtog stalno zaposlenog radnika ulcinjskog preduzeća
146 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinjska rivijera, Olimpik, Foto: Savo Prelević
Ulcinjska rivijera, Olimpik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2017. 13:53h

Od 81 stalno zaposlenog radnika Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, kompanija Karisma će, prema ugovoru o zakupu glavnog dijela imovine tog preduzeća, preuzeti samo 21 radnika, potvrđeno je juče "Vijestima" iz izvora bliskih izvršnoj vlasti i ulcinjskoj kompaniji.

Iz Karisme nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" da li su ponudili socijalni program za radnike Ulcinjske rivijere i ako jesu, šta on sadrži.

Prema podacima iz Ugovora, koji je sa Vladom potpisan prošle sedmice bez prisustva medija, kod novog gazde biće mjesta tek za svakog četvrtog stalno zaposlenog radnika ulcinjskog preduzeća.

Široj javnosti predstavljeno je, prije skoro dvije sedmice, da će Ulcinjskoj rivijeri budući zakupac u narednih 30 godina plaćati minimalnu zakupninu od 450.000 eura u prosjeku, ali izvori “Vijesti” tvrde da se radi o prosječnoj vrijednosti za period od pune tri decenije.

To znači da Karisma tokom deset ili 15 godina može godišnje plaćati zakupninu dijela profitabilne imovine Ulcinjske rivijere, gdje se posebno ističu hoteli Olimpik i Belvi, i u manjim iznosima od 100.000 ili 200.000 eura, a da nakon toga u narednih 15 ili 20 godina plaća godišnju zakupninu u mnogo većim iznosima od 600.000 ili 800.000 eura.

Iz Karisme prethodna dva dana nijesu odgovorili ni na pitanje da li je tačno da nije ugovorena fiksna minimalna godišnja cijena zakupa dijela imovine Ulcinjske rivijere od 450.000 već da se radi o projektovanom prosjeku za period od 30 godina, te da zakupnina prvih godina može biti značajno manja.

Predstavnici izvršne vlasti skoro dva mjeseca nakon otvaranja jedine ponude krili su od građana i javnosti, kao i nezadovoljnih akcionara, koji su već pokrenuli tužbe, detalje ponude jedinog zakupca imovine ove državne kompanije.

Sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije na kojoj je Vladi predloženo da ugovori dugoročni zakup sa Karismom, kako “Vijesti” saznaju, nijesu prisustvali članovi Savjeta Duško Zarubica, predsjednik Savez sindikata, niti Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, koji je tog dana bio na međunarodnoj konferenciji u Stokholmu.

Keković je kao zamjenu u raspravi za tako važnu temu na sjednicu Savjeta poslao šefa Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića.

Pavićeviću nije dozvoljen uvid u Predlog ugovora o zakupu, jer nije punopravni član Savjeta, zbog čega se Pavićević, koji je to potvrdio “Vijestima”, nije ni izjašnjavao o ovom pitanju.

Konzorcijumu Karisma Hotels&Resorts u zakup na 30 godina dato je državno zemljište povšine 122.214 metara kvadratnih na kojem se nalazi hoteli Olimpik i Belvi, restoran i drugi prateći sadržaji, vlasništvo Ulcinjske rivijere.

Bonus video: