Kamioni se vratili nazad, bivši radnici Boksita ostali na kapiji

Sa njima su razgovarali predstavnik kompanije Uniprom Rafos Lacman i direktor Rudkopa Ostoja Majmunović, ali radnici su odlučni da de neće maći sa kapije rudokopa do ispunjenja njihovih zahtjeva
505 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2016. 20:06h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su radno angažovan na rudokopu Zagrad, njih dvadesetak, blokirali su jutros ulazak kamionima zahtijevajući od vlasnika da ispuni njihove zahtjeve koji se odnose na rješavanje pitanja ekspropijacije zemljište i plate ne manje od hiljadu eura. Sat nakon blokade kamioni su se vratili nazad, u sektor transporta, dok su bivši rudari ostali na kapiji kopa poručujući da danas rada neće biti sve dok ne razgovaraju sa Veselinom Pejovićem, vlasnikom firme Uniprom metal koja je u oktobru kupila imovinu Boksita.

„Nijesmo isključivi već samo tražimo Pejovića sa njim da razgovaramo. I Tito bi došao, a on neće. Ako ima interes da radi doći će, ako nema doći će neko drugi“, poručio je ime okupljenih radnika član Izvršnog odbora Sindikata Nikola Žugić.

Pravni zastupnik Uniproma, advokat Zoran Vukčević, kazao je da Pejović nrma potrebe da dolazi da razgovara sa radnicima kada se njihovi zahtjevi stalno ponavljaju i kada su isti neispunjivi.

„Ne mogu diktirati plate kada je situacija takva kakva jeste. Ne mogu diktirati eksproprijaciju po cijenama koje oni žele da prodaju. Njihov je izbor ova blokada, oni su se opredijelili za ovakvu metodologiju rada i neka samo nastave.

U ovoj situaciji svi ćemo imati štetu. Način na koji rade izražavajući svoje nezadovoljstvo je izbor koji im ja ne bih savjetovao, ali oni su to odabrali“, kazao je Vukčević.

Radnici su optužili Pejovića da ne vrši sanaciju kopa već eksploataciju rude i da ako nastavi tim tempom, a ne dođe do eksproprijacije zemljišta, kop će nakon godinu prestati sa radom, a sva ruda će biti odvezena.

„Danima se ne radi na otkrivci, a ruda ide nemilice. Pejović je kazao da dnevno ide 90 tona rude. To su tri kamiona dnevno. Mi tvrdimo da dnevno ide 50 kamiona, što je 13 puta više. Ništa ne primamo, a on će da zaradi tri – četiri miliona eura na rudi koju smo mi otkrivali godinama. Dobili su plan sanacije Rudnika koji će po njihovim riječima da traje godinu. Za godinu će da odveze svu rudu koja postoji i onda je kop saniran za sva vremena“, kazao je Žugić.

I Dragan Dubljević, koji na kopu Zagrad radi od 1990-e kazao je da se pod plaštom sanacije vrši „pljačka“.

„Svaki dan ide 1.400 tona rude, a radnici su kući jer se na sanaciji ne radi ništa. Apelujemo na državne organe da se uključe u ovo jer sumnjimo da se ovdje vrši pljačka. Posle godine ovdje nemamo nećemo imati ništa jer će sva ruda biti izvezena i priča je onda završena“, kazao je Dubljević.

Vukčević je kazao da izgleda da radnici znaju bolje od inženjera koji su projekat, od resornog ministarstva i inspektora rudarstva koji su odobrili radove po tom projektu.

„Oni imaju svoje mišljenje i tu se mimoilazimo. Ovo nije način na koji oni mogu da afirmišu svoje stavove. Njihovo mišljenje je kategorično i kada se imperativno postave zahtjevi, kada su u tome isključivi onda je mali prostor za razgovor“, kazao je Vukčević.

Na kopu su se pojavili i predstavnik Uniproma Radoš Lacman i Ostoja Majmunović, direktor Rudkopa, firme koju je Pejović angažovao kao podizvođača radova, ali radnici su bili kategorični – traže isključivo razgovor sa Pejovićem.

„Tražimo da se uđe u eksproprijaciju površinskog kopa Zagrad, da se pod hitno kupi zemlja od mještana i kop proširi da bi se moglo raditi deset godina. Ako se to ne uradi kop će se zatvoriti za godinu, to odgovorno tvrdim. Ako bi se to riješilo tražimo od Majmunovića da nam daju platu ne manju od hiljadu eura. To su dva zahtjeva iza kojih stojimo“, ponovio je Žugić.

Željko Međedović, inženjer na kopu, kazao je radnicima da se eksploatiše samo boksit koji je pod vodom. „Ima dio rudnog ležišta koji je pod vodom i mora se što prije micati. Riječ je o oko stotinu hiljada tona. To jeste sanacija jer jer voda ugrožava kop. Do sada je otišlo oko 40 tona rude, a makli smo oko 60 hiljadu kubika jalovine. Cilj nam je da se eliminiše voda iz površinskog kopa“, kazao je Međedović.

Pejović je za imovinu Boksita od 5,39 miliona eura platio oko 1,5 miliona. Iako je radnicima obećao da će posao dobiti njih oko 120 to se još uvijek nije dogodilo. Bivši radnici tvrde da je na kopu angažovano na određeno njih 25, ali da su trenutno uposlena samo dvojica koji vrše utovar rude.

Rudarska inspekcija je na inicijativu NVO „Župa u srcu“ kontrolisala rad na kopu i konstatovala da se ne vrši eksploatacija nego „sanacija degradiranih površina i dovođenje kopa u stanje stabilnosti i sigurnosti“.

Galerija

Bonus video: