Kanadska kompanija zainteresovana za širenje aerodroma u Tivtu

Prema tom planskom dokumentu, predviđena je izgradnja nove terminalne zgrade aerodroma, nove platforme za generalnu avijaciju...
69 pregleda 4 komentar(a)
Aeorodrom Tivat, Foto: Montenegroairports
Aeorodrom Tivat, Foto: Montenegroairports
Ažurirano: 31.01.2014. 20:59h

Delegacija kanadske kompanije “SNC Lavalin” predvođena potpredsjednikom Paskalom Cirasom, boravila je u Tivtu gdje se sastala sa potpredsjednikom te Opštine Krstom Boškovićem i savjetnikom gradonačelnika za međunarodne odnose i ekonomski razvoj Petrom Vujovićem.

“Tema sastanka odnosila se na dalje pravce razvoja i ekspanzije kada je u pitanju aerodrom Tivat, kao i ulogu koju u tom projektu ima lokalna samouprava”, saopšteno je juče tim povodom iz kabineta gradonačelnika Dragana Kankaraša. Crnogorska Vlada lani je donijela Državnu studiju lokacije “Sektor 24 – aerodrome Tivat” koja obuhvata površinu od 132,7 hektara na kopnu i 8,83 hektara na moru u blizini sadašnje vazdušne luke.

Prema tom planskom dokumentu, predviđena je izgradnja nove terminalne zgrade aerodroma, nove platforme za generalnu avijaciju, modernizacija većine drugih sadržaja i objekata, izgradnja nove rulne staze za avione paralelne sa postojećom pistom, te izgradnja vodnog terminala.

Ukupna vrijednost svih planiranih ulaganja u realizaciju ovako planirane DSL “Aerodrom Tivat” je oko 54 miliona eura. “Kako “SNC Lavalin” kao renomirana kompanija može uspješno da se nosi sa svim projektnim zadacima, u svim fazama, od kreiranja biznis strategije i plana implementacije do obezbjeđivanja novca i upravljanja imovinom, sagovornici su se usaglasili da postoji prostor za saradnju, te da je Opština Tivat spremna da u domenu zakonskih okvira i svoje nadležnosti, pruži sve neophodne informacije i pomoć ovoj renomiranoj kompaniji u pronalaženju adekvatnog rješenja za budući razvoj i ekspanziju aerodroma u Tivtu,” saopšteno je iz tivatske lokalne uprave nakon razgovora čelnika sa Kanađanima.

Jedna od pet u svijetu

“SNC LAVALIN” osnovana je 1911. godine, najveća je inženjerska i građevinska kompanija u Kanadi i jedna je od pet najvećih firmi te vrsta u svijetu. Počev od 1970. ta kompanija, specijalizovana za projekte privatizacije, ekspanzije aerodroma kao i operativni i programski menadžment, uradila je značajan broj projekata u domenu avio-saobraćaja na aerodromima širom svijeta. Projekti su rađeni za potrebe klijenata iz Kanade, Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Latinske Amerike.

Prihod leti u jednom smjeru

Opština Tivat vlasnik je najvećeg dijela zemljišta na kojem se nalazi ovdašnji aerodrom, a i dobar dio aktuelnih kapaciteta te vazdušne luke 1971. godine građen je na inicijativu i sredstvima grada. Aerodrom od 2003. posluje u sastavu preduzeća “Aerodromi Crne Gore” koje je lani iz javnog preduzeća transformisano u akcionarsko društvo sa Vladom Crne Gore kao jedinim vlasnikom kapitala.

Tivatski aerodrom je prometniji od podgoričkog i zarađuje mnogo više novca od vazdušne luke u Golubovcima, ali uprkos tome, u njega u proteklih deset godina uprava “Aerodroma Crne Gore” nije uložila ni približno novca koliko u aerodrom u Golubovcima. Iako tivatskom aerodromu nedostaje prostor u terminalnoj zgardi, opreme i brojnih drugih stvari, uprava “Aerodroma Crne Gore” u čijem bordu sjedi i lider tivatske DPS i predsjednik Skupštine opštine Tivat Ivan Novosel, bespogovorno je prihvatila nalog Vlade da u državni budžet “uspe” više od milion eura neutrošene poslovne dobiti tog preduzeća, umjesto da ga upotrijebi za otklanjanje najvećih nedostataka u infrastrukturi i opremi aerodroma u Tivtu.

Bonus video: