KAP moli za struju

KAP mjesečno proizvede između 7.000 i 8.000 tona metala, mjera Elektroprivrede bi smanjila proizvodnju oko 20 odsto
13 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.05.2012. 06:59h

Predstavnik države u bordu Kombinata aluminijuma Nebojša Dožić očekuje da Elektroprivreda 24. maja u ponoć neće smanjiti isporuku struje za 30 megavata, već da će u međuvremenu biti postignut “neki dogovor” između direktora dviju kompanija, ili u najgorem da će najava EPCG biti odgođena neko vrijeme.

"Nadam se da se to neće desiti. Izvršni direktor KAP-a (Jurij Moisejev) poslao je pismo direktoru EPCG u kojem je istakao da se ta odluka, ako mora da se sprovede, makar odloži neko vrijeme", kazao je Dožić.

Iznuđeno i neplansko gašenje ćelija Elektrolize KAP-a značilo bi za aluminijumsku kompaniju veliku štetu.

Dugovi KAP prema EPCG za neplaćenu struju iznose preko 40 miliona eura, zbog čega su u toj kompaniji izgubili strpljenje jer se radi o njihovom najvećem potrašaču koji u kontinuitetu ne plaća obaveze.

Zato je izvršni direktor EPCG Enriko Malerba, krajem prošle sedmice, naredio da se od 24. maja KAP-u smanji potrošnja struje i o toj odluci obavijestio KAP, Vladu i Crnogorski elektroprenosni sistem.

„Smanjenje isporuke električne energije za 30 megavata značilo bi gašenje oko 80 ćelija, ali se to ne može uraditi odjednom već bi, uz dobru pripremu, trebalo 10 do 15 dana. Proizvodnja bi bila smanjena 50 tona dnevno. U tom slučaju, postavilo bi se i pitanje opravdanosti rada jedne od dvije serije u Elektrolizi“, objasnio je Dožić.

S obzirom da se u KAP-u mjesečno proizvede između 7.000 i 8.000 tona metala, mjera EPCG bi značila smanjenje proizvodnje za oko 1.500 tona mjesečno - oko 20 odsto.

Bonus video: