KAP neće dobiti 36,33 miliona od Prerade

KAP-ova prerađivačka fabrika dugi niz godina nije ni proizvodila, a iz majke kompanije su se finansirale obaveze prema zaposlenima i za odžavanje, tako su i nastale ove obaveze u odnosu na njenog osnivača
83 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Savo Prelević
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2018. 20:53h

Privredni sud u ponovljenom postupku odbio je tužbeni zahtjev Kombinata aluminijuma u stečaju koji je tužbom tražio od zavisnog društva Prerada u stečaju priznanje potraživanja u iznosu 36.335.944 eura.

Sudija Privrednog suda Nataša Bošković obavezala je KAP da, po pravosnažnosti presude, isplati troškove postupka u iznosu 40.121 eura. Sudski troškovi su narasli jer se ovaj postupak vodi više od četiri i po godine.

Apelacioni sud prethodno je ukinuo prvostepenu presudu kojom je odbijen ovaj tužbeni zahtjev KAP-a u stečaju o priznanju potraživanja u navedenom iznosu, zbog čega je postupak ponovljen. Prerada je tokom prvostepenog postupka sporila pravni osnov tužbenog zahtjeva, ali ne i visinu tužbenog zahtjeva.

KAP-ova prerađivačka fabrika dugi niz godina nije ni proizvodila, a iz majke kompanije su se finansirale obaveze prema zaposlenima i za odžavanje, tako su i nastale ove obaveze u odnosu na njenog osnivača.

Sud je, međutim, utvrdio da je zapisnik o sravnjenju obaveza i potraživanja KAP u stečaja potpisala i Momira Radević, rukovodilac sektora za računovodstvo KAP-a, ali je danom otvaranja stečaja 8. jula 2013. njoj otkazan ugovor o radu, te ona “nije bila ovlašćena da potpiše zapisnik od 6. avgusta 2013. godine”.

“Pošto je Zapisnik o sravnjenju obaveza i potraživanja KAP-a i Prerade aluminijuma na dan 8.07.2013. potpisala Radevićeva, koja nije bila ovlašćena da to učini, to se navedeni zapisnik ima smatrati apsolutno ništavim aktom, te kao takav nema pravno dejstvo. S obzirom na naprijed obrazloženo, sud je odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan”, ističe se između ostalog u presudi sutkinje Bošković.

KAP je za dokaz da je Radevićeva bila ovlašćena da potpiše zapisnik dao Ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima zaključen između KAP-a i Radevićeve koji je zaveden 29. januara 2010. godine.

Bonus video: