KAP nema tri miliona za ratu

KAP nema tri miliona eura da plati novu dospjelu ratu OTP banci, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora. Menadžment sve čini da bi ubijedio strane bankare da im bar za mjesec i po odlože naplatu dospjelih obaveza.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 20:38h

Pozicija KAP u očima kreditora sada je nešto bolja nego što je bila prošle sedmice, jer su u međuvremenu nakon mnogo muke platili prvu zaostalu obavezu OTP-u u iznosu od 680.000 eura.

KAP je, u stvari, tek krajem prošle sedmice uplatio ratu dospjelu na naplatu u februaru, zbog čijeg je kašnjenja ova strana banka prije 10-ak dana zatražila od Vlade da plati obavezu za koju je žirirala KAP-u.

Iz Ministarstva finansija juče su saopštili da ne očekuju aktiviranje Vladine garancije za iznos od tri miliona eura, jer menadžment KAP-a sa predstavnicima OTP banke pregovara o odlaganju plaćanja kredita do kraja aprila i vjeruju da će se o tome postići dogovor.

Ugovor o poravnanju

Potpisivanjem Ugovora o poravnanju sa CEAC Holdings limitedom, kompanijom ruskog tajkuna Olega Deripaske, Vlada je u posljednjem kvartalu prošle godine podijelila vlasništvo nad akcijama sa Rusima u KAP-u i nikšićkim Boksitima, ali su partneri zadržali rukovođenje tim kompanijima i ono je iz mjeseca u mjesec sve gore i gore.

Zbog toga su predsjednik uprave KAP-a Vjačeslav Krilov i izvršni direktor Leonid Krilov, kojima je Vlada odbila već dva biznis plana koja su predložili, izgubili povjerenje države, ali Vlada zasada još nije od njih formalno zatražila opoziv u skladu sa odredbama Ugovora o poravnanju.

Problem i računi za struju

Veliki problem za KAP, u ovom trenutku, je i plaćanje mjesečnih računa za struju zajedno sa zaostalim prethodno odgođenim obavezama Elektroprivredi Crne Gore.

I pored izuzetno povoljne prodajne cijene aluminijuma koja se polako bliži nivou od 2.600 dolara za tonu, KAP nije u stanju da prema ranije utvrđenoj dinamici istovremeno izmiruje obaveze prema EPCG i stranim bankama.

Bonus video: