KAP troši, Vlada krije ko plaća

U budžetu bila četiri miliona za pomaganje KAP-u do kraja aprila, za naredna dva mjeseca ostalo samo 300 hiljada
9 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 16:15h

Državnim budžetom za ovu godinu predviđena je direktna podrška Montenegro bonusu u iznosu od četiri miliona eura za finansiranje nerentabilne proizvodnje u Kombinatu aluminijuma za prva četiri mjeseca. Koliko novca je iz budžeta za to otišlo KAP-u u maju i junu i na koji način to ne otkrivaju u Vladi.

Nikšićka kompanija Uniprom Veselina Pejovića trebalo bi da preuzme imovinu Kombinata aluminijuma 1. jula, ako do tada, prema kupoprodajnom ugovoru, uplati predviđenih 28 miliona eura.

Predsjednik uprave državnog Montenegro bonusa Darko Uskoković i izvršni direktor Aleksandar Kašćelan nijesu odgovarali na pozive “Vijesti” niti na sms poruke da bi odgovorili sa koliko novca je ta kompanija pokrila proizvodnju KAP-a za dva mjeseca, kada to budžetom nije bilo predviđeno. Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je pronašla načina da nastavi finansiranje iz državne kase dok Pejović ne preuzme imovinu, ali zvaničnog odgovora nema. U prva četiri mjeseca nije potrošen cijeli iznos, već je preostalo oko 300 hiljada, ali je daleko od dovoljnog za proizvodnju tokom dva mjeseca.

Za održavanje proizvodnje u KAP-u, nakon što je uveden stečaj u julu prošle godine, parlament je odobrio Vladi direktnu finansijska podršku iz budžeta u mjesečnom iznosu od oko 1,2 miliona eura. Glavni trošak Montenegro bonusa bio je pokrivanje u razlici cijene električne energije za KAP od 27,5 eura do regulisane cijene od 42 eura po megavat času.

Pejović bi Kombinat trebalo da preuzme 1. jula

Iz Ministarstva ekonomije “Vijesti” nijesu precizno odgovorili na pitanja koliko je poreske obveznike ukupno koštalo poslovanje KAP-a proteklih godinu, kao i koliko je novca iz budžeta dato za rad KAP-a od decembra 2013. do sada. Imajući u vidu prirodu procesne industrije i dinamiku poslovanja koja se iz dana u dan mijenja, iz ovog resora “Vijestima” je rečeno da u ovom trenutku ne mogu precizno znati kako se finansira proizvodnja KAP-a dok nikšićki Uniprom ne preuzme imovine te kompanije.

“Nakon završetka ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Kombinatom aluminijuma, Montenegro bonus će dostaviti Vladi izvještaj o svom poslovanju tokom trajanja ugovora, koji će biti potvrđen od strane nezavisnih revizora”, odgovoreno je iz Ministarstva ekonomije.

Zakon o finansiranju političkih stranaka onemogućio je mjesec uoči i mjesec nakon majskih lokalnih izbora u Crnoj Gori diretne dotacije KAP-u iz budžeta. Poslije četiri mjeseca rada u ovoj godini od budžetom predviđenih četiri miliona eura ostalo je oko 300.000 eura koje su od 25. juna postale raspoložive kao direktna podrška proizvodnji aluminijuma. Taj zakon je proglašen neustavnim.

Spasavanje uništene kompanije koštalo milione i još nije kraj

Otvaranjem stečaja pali su na grbaču građana, zahvaljujuči odluci Vlade koja je dala garancije, krediti KAP-a od oko 107 miliona eura bez kamata. Krađa struje za KAP je koštala građane direktno oko tri miliona eura, a država je ostala uskraćena za još oko tri miliona dobiti iz CGES-a, jer time vraća kradenu struju iz evropske interkonekcije. Građani su platili i doplatu za prijevremene penzije oko 420 radnika KAP-a kada je otvoren stečaj, nakon lošeg upravljanja ruskog CEAC-a i Vlade.

Iz državne kase će se ubrzo milioni eura usmjeriti na otpremnine prekobrojnima - oko 420 zaposlenih, jer će novi vlasnik zadržati njih oko 300. Kompanijom je do stečaja upravljao Ruski CEAC.

Galerija

Bonus video: