KAP-u otišlo 85 odsto državne pomoći

U izvještaju Vlade je objašnjeno da je 85 miliona za KAP prikazano u prošloj godini, a ostatak od 19,9 miliona je bio u izvještaju za 2009. i 2010. godinu
137 pregleda 6 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.06.2014. 21:06h

Po osnovu državne pomoći prošle godine je izdvojeno 100,3 miliona eura što je 140 odsto više nego lani kada je cifra iznosila 41,8 miliona.

To je pokazao izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za 2013. godinu koji je Vlada usvojila.

Razlog za uvećanje državne pomoći su garancije koje su isplaćene za kredit koji Kombinat aluminijuma nije vratilo u iznosu od 103 miliona eura. U izvještaju je objašnjeno da je 85 miliona za KAP prikazano u prošloj godini, a ostatak od 19,9 miliona je bio u izvještaju za 2009. i 2010. godinu.

KAP je i u 2012. godini dobio najviše novca od državne pomoći. Od 41,8 miliona pripalo mu je 28,4 miliona od čega je 8,9 miliona subvencija za struju i 19,5 miliona za dio plaćenog kredita kod Dojče banke. Država je prošle godine preuzela i 2,39 miliona eura dugova RTCG.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji projekta Jonsko-jadranskog gasovoda koji treba da poveže Albaniju sa Hrvatskom, prolazeći kroz Crnu Goru i BiH.

Usvojena je i informacija o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana na lokalitetima Krnovo i Možura. Na Možuri je ugovorom predviđena izgradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW i period zakupa od 20 godina, dok je projektovana snaga vjetroelektrane Krnovo ukupno 72 MW, takođe uz zakup od 20 godina.

Vlada navodi da poslovi sada idu planiranom dinamikom.

Usvojen je i izvještaj o realizaciji plana razvoja ekonomske diplomatije koja bi trebalo da doprinese boljoj promociji Crne Gore i njenih ekonomskih interesa u inostranstvu.

Državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Vladimir Radulović rekao je da očekuje da će ekonomska diplomatija postati referentna tačka za podršku crnogorskim i stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, mreži počasnih konzulata, u dijelu koji se tiče ekonomskih tema i inicijativa.

U usvojenoj informaciji o realizaciji akcionog plana za implementaciju preporuka Državne revizorske institucije je navedeno da je dio preporuka realizovan dok je dio u fazi realizacije.

Bonus video: