"Kastodi račun radio u korist Aca i A2A”

Asocijacija malih akcionara tvrdi da bi EPCG bila oštećena ukoliko bi akcije Rudnika preuzela prije okončanja spora sa Miličkovićem
118 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.05.2018. 19:42h

Polazeći od činjenice da se ‚‚operacija“ preuzimanja Rudnka uglja (RUP) od strane Elektroprivrede (EPCG), pripremana dvije godine, i da je podržana papreno plaćenom analizom Deloitte, samoukidanje Crne Gore prilikom odlučivanja, o transakciji vrijednoj više desetina miliona eura, ne može se ničim opravdati, ocijenio je za „Vijesti“ predstavnik Asocijacije manjinskih akcionara Crne Gore Miodrag Brajović.

On se pita „ko je naložio zastupniku države, da na Skupštini akcionara EPCG (održanoj 26. marta), sudbinu razvoja elektroenergetskog sistema, preda na odlučivanje NN licu, čiji je indetitet sakriven iza bankarskog kastodi računa.

„To NN lice koje posjeduje beznačajan broj akcija, moglo je glasati protiv preuzimanja RUP-a, i srušiti dalji razvoj EPCG, kao kulu od karata“, dodao je Brajović.Spornu odluku o preuzimanju svih akcija RUP-a, od čega najviše koristi imaju akcionari - A2A, koji treba da dobije skoro 13 miliona eura, i Aco Đukanović sa 3,8 miliona, izglasali su vlasnici manje od 0,09 odsto akcija EPCG, jer su se Vlada i A2A izuzeli od glasanja.

Privredni sud je prekjuče donio drugu privremenu mjeru kojom je zabranjena kupovina EPCG sve do okončanja parnice koju je protiv EPCG poveo manjinski akcionar M&V Company u vlasništvu Vasilija Miličkovića.

Brajović napominje da je sva zakonska i podzakonska regulativa, kojom je propisana procedura i utvrđena odgovornost za upravljanje državnom imovinom, „stavljena van snage, i to bez uvođenja vanrednog stanja“.

„Ali, kastodi račun je naišao na otpor malog akcionara, na čiji je predlog Privredni sud, zabranio kupoprodaju akcija Rudnika uglja. Međutim, sudsko Vijeće ukida navedenu zabranu i vraća predmet postupajućem sudiji na ponovno odlučivanje. Sudsko Vijeće je i samo impresionirano NN licem, odnosno kastodi računom, ‘previdjelo’, da bi se otkupom akcija RUP-a, prije okončanja sudskog postupka, akcionarima nanijela dvostruka šteta. U slučaju da sud poništi osporenu Odluku Skupštine akcionara o preuzimanju, akcije RUP-a ne bi mogle ostati u vlasništvu EPCG jer propisi ne dozvoljavaju sticanje bez osnova. Akcije bi morale biti vraćene ranijim vlasnicima koji nemaju obavezu da novac stečen prodajom akcija čuvaju na svom računu. Te bi šteta akcionara EPCG bila dvostruka, i nenadoknadiva, nema akcija, nema ni novca“, naglasio je Brajović.

Ima li krivične odgovornosti

Brajović navodi i da se od Odbora direktora EPCG, “kada za to dođe vrijeme”, može tražiti krivična odgovornost.

„Ukoliko sudsko Vijeće Privrednog suda istraje na zaštiti kastodi računa, a na štetu akcionara, i sudije rizikuju da uđu u zonu krivične odgovornosti i pridruže se članovima Odbora direktora EPCG. Sve ove činjenice treba da imaju u vidu i lica koja rukovode, Komisija za tržište kapitala i Centralna depozitarna agencija“, smatra Brajović.

Bonus video: