Katanac na kapiju i upravnu zgradu Novog Prvoborca

Kako zgrada sada nema fizičko obezbjeđenje, iz Sindikata su o tome obavijestili Centar bezbjednosti u Herceg Novom
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 17:57h

Inspekcija rada je, na inicijativu sindikalne organizacije, zapečatila ulaz u upravnu zgradu, kao i glavnu kapiju AD “Novi prvoborac” u Meljinama.

Kako zgrada sada nema fizičko obezbjeđenje, iz Sindikata su o tome obavijestili Centar bezbjednosti u Herceg Novom i zatražili njihov pojačan nadzor nad tim objektom.

„Nakon saznanja da izvršni direktor Petar Babić neovlašćeno koristi prostorije u upravnoj zgradi firme, čije su prostorije zapečaćene još 5. maja, zatražili smo da Inspekcija rada zapečati sve prostorije“, objasnio je predsjednik sindikalne organizacije Zahid Hodžić.

Babić je, prije nego što je izabran za izvršnog direktora firme, prije mjesec, bio njen pravni zastupnik. U upravnoj zgradi je imao iznajmljene kancelarije za koje tada nije bilo zakonskog osnova da se pečate.

Štrajkovali skoro mjesec dana

Radnici “Prvoborca” štrajkovali su skoro mjesec dana glađu, jer su bili nezakonito proglašeni tehnološkim viškom, što je nedavno potvrdio i Osnovni sud u Herceg Novom i dosudio da radnicima bude isplaćeno 400.000 eura. Radnici su tužili poslodavca zbog neisplaćivanja zarada od kada su nezakonito proglašeni tehnološkim viškom, pa do vraćanja na posao. Riječ je o periodu od godinu i po do dvije, u zavisnosti kada je neki od oko 40 radnika dobio takvo rješenje.

“Očekivali smo od novog direktora poziv, jer smo dobili informaciju da mu je Odbor direktora dao zadatak da razgovara sa radnicima i pokuša da nađe rješenje za njihove zahtjeve i ponovo pokrene proizvodnju”, kazao je Hodžić.

Međutim, Babić do sada nije kontaktirao ni predstavnike Sindikata, niti radnike pojedinačno.

Radnici koji su štrajkovali tražili su uključivanje u aktivan rad kod poslodavca, shodno ugovorima o radu, isplaćivanje ličnih dohodaka, toplog obroka, regresa i povezivanje radnog staža od nezakonitih otkaza do završetka štrajka, uz uplaćivanje svih doprinosa.

U slučaju da poslodavac radnicima ne ponudi adekvatan posao, tražili su zakonito proglašenje tehnološkog viška uz isplatu zakonskih otpremnina i spovođenje odgovarajućeg socijalnog programa, po dogovoru sa zainteresovanim subjektima - Opštinom, republikom i poslodavcem.

Hodžić je najavio radikalizaciju njihovih protesta i ponovni štrajk ako do 1. septembra novo rukovodstvo “Prvoborca” ne izađe sa konkretnim predlozima za razrješenje statusa i zahtjeva radnika.

Od prestanka štrajka nijedan zahtjev radnika nije ispunjen. Zato u sindikalnoj organizaciji kažu da će tražiti održavanje vanredne sjednice akcionara i proglašenje stečaja firme.

Nijedan zahtjev nije ispunjen

Hodžić je skeptičan i strahuje da se i dalje kupuje vrijeme i da je “cilj rukovodstva da se najveći dio imovine, koja je procijenjena na oko deset miliona eura, mahinacijama otuđi, a radnici ostanu bez zarađenih para”.

Babić je “Vijestima kazao da “namjerava da ponovo pokrene proizvodnju u firmi kada i kako bude mogao, odnosno s kim bude mogao”, uz opasku da “u obzir dolaze samo oni koji su lojalni firmi”.

On je istakao da je “Prvoborac” bio, da je sada, i da će biti moćna firma, “ali ne sa kadrom koji je protestovao”.

Babić je negirao da su radnici skoro mjesec štrajkovali, već je to ocijenio kao “nezakonite proteste”, uz tvrdnju da “sindikalno rukovodstvo firme nije legitimno”.

Pit investments najviše dionica

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, najveći pojedinačni vlasnik “Novog prvoborca”, sa oko 39,79 odsto akcija, je kompanija “Pit investments”, registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

Vlada Crne Gore ima 21,42 odsto, “Mellie investment” 8,63 odsto, lokalna uprava 2,9 odsto, preduzeće za izgradnju “Podgorica” 2,7 odsto, Elektroprivreda oko 1,8 odsto, Jugobanka Beograd 1,6 odsto. Kompanija “Accord” iz Budve posjeduje 1,58 odsto, dok po oko 1,38 odsto dionica imaju “Merkur” i fond “Western Balkan Investment”.

Galerija

Bonus video: