Katić: Najbolje ostvarenje opštinskog budžeta u odnosu na ono što je planirano

Katić je podsjetio da je značajno umanjenje prihoda planirano po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje sada iznosi 2,2 miliona eura, od prvobitno planiranih 3,1 milion predviđenih ovogodišnjim budžetom
667 pregleda 1 komentar(a)
Katić, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Katić, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić

Predlogom rebalansa budžeta Opštine Herceg Novi za ovu godinu određena je realizacija prihoda u visini 92 odsto u odnosu na planirano, što je najbolji indeks ostvarenja u poslednjih pet godina.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da će se Predlog odluke o uravnoteženju ovogodišnjeg budžeta naći na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine Herceg Novi koja je zakazana za 23. decembar.

U Predlogu izmjena i dopuna odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za ovu godinu se navodi da prihodi iznose 92 odsto planiranih, odnosno predviđeni su ukupni prihodi od 16,41 milion eura.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, kazao je da je to najbolje ostvarenje opštinskog budžeta u odnosu na ono što je planirano na početku budžetske godine, ako se uporedi podatak za period od 2015. godine na ovamo.

"Osim toga, indeks ostvarenja kapitalnog budžeta je 54 odsto, što je takođe najbolja realizacija za posljednjih pet godina", rekao je Katić.

On je naveo da su sredstva iz kapitalnog budžeta utrošena na projekte koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta života građana Herceg Novog.

Za rekonstrukciju i sanaciju lokalne putne mreže opredijeljeno je 400 hiljada eura, za ulaganja u kanalizacionu infrastrukturu 420 hiljada, oko milion za projekte javne rasvjete, za međunarodne projekte 440 hiljada eura, a za adaptaciju objekata od posebnog značaja za grad kapitalnim budžetom je određeno 110 hiljada.

Katić je podsjetio da je značajno umanjenje prihoda planirano po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koje sada iznosi 2,2 miliona eura, od prvobitno planiranih 3,1 milion predviđenih ovogodišnjim budžetom.

On je to objasnio izmjenom zakonske regulative u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata. Suprotno tome, indeks realizacije prihoda po osnovu opštinskih poreza iznosi 108 odsto, odnosno postoji uvećanje za 500 hiljada eura.

Do manjeg smanjenja došlo je kod poreza na dohodak građana i prihoda od međunarodnih fondova za projekte lokalne samouprave, jer refundacija tih sredstava ide veoma sporo. Većina ostalih planiranih prihoda ostala je na nivou planiranih.

U Predlogu izmjene i dopune odluke o budžetu Opštine Herceg Novi za ovu godinu došlo je do izmjene u strukturi planiranih rashoda u odnosu na ranije planirane.

Na povećanje rashoda značajno su uticali povećan broj izvršilaca tokom turističke sezone i sudsko poravnanje kojim je Opština Herceg Novi morala da uplati u sudski depozit od milion EUR kako bi se okončao sudski spor sa danskom firmom Novalume.

Bonus video: