Katnić kaže da su odbornici mogli da glasaju, Matijević će "još malo sačekati"

Odluku da se da saglasnost na potpisivanje ugovora kojim bi Opština Porto Montenegru oprostila 5,6 miliona eura svojih potraživanja na ime komunalija za izgradnju objekata u tom elitnom nautičko-turističkom kompleksu, 17.januara na sjednici Skupštine opštine (SO) donijelo je 17 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS)
89 pregleda 4 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.06.2018. 13:49h

Opština Tivat saopštila je danas da je iz kabineta Specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, obaviještena da u slučaju kontrverznog otpisa milionskih iznosa komunalija Porto Montenegru, za sada nije bilo kršenja zakona.

"Na osnovu dostavljene službene zabilješke, a nakon analize prikupljenih obavještenja, podataka i dokumentacije u toku izviđaja, Specijalno državno tužilaštvo ocijenilo je da, u konkretnom slučaju, nije bilo nepravilnosti koje bi ukazivale da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Tačnije, SDT utvrdilo je da se donošenju Odluke o davanju saglasnosti na Predlog ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i Adriatic Marinas d.o.o. Tivat, na sjednici SO Tivat od 17. januara 2018. godine, pristupilo na način i po postupku propisanom Zakonom i Statutom Opštine i od strane ovlašćenog organa", piše u saopštenju koje je danas medijima proslijeđeno iz kabineta tivatske gradonačelnice Snežane Matijević.

Matijević je danas "Vijestima" kazala da će "još malo sačekati" sa stavljanjem svog potpisa na ugovor sa Portom.

Odluku da se da saglasnost na potpisivanje ugovora kojim bi Opština Porto Montenegru oprostila 5,6 miliona eura svojih potraživanja na ime komunalija za izgradnju objekata u tom elitnom nautičko-turističkom kompleksu, 17.januara na sjednici Skupštine opštine (SO) donijelo je 17 odbornika Demokratske partije socijalista (DPS).

Gradonačelnica Matijević do danas međutim, nije potpisala taj ugovor jer je kako je istakla, željela da se prije toga otkloni svaka sumnja o njegovoj i legalnosti osnova po kojem se Portu trebaju oprostiti opštinske dadžbine, uz pozivanje na kontroverzni član 18C ugovora o prodaji Arsenala iz 2006.

Taj ugovor koji su potpisali bivši vlasnik Porto Montenegra Piter Mank i tadašnji premijer Milo Đukanović, stranom investitoru omogućava da mu se odbiju dadžbine koje svako drugi mora platiti, po osnovama koje nemaju uporišta u tada, ali ni sada važećim crnogorskim propisima.

Komunalije se po aranžmanu na koji paraf u ime Tivta treba da stavi Matijević, Portu ne opraštaju zbog ulaganja te firme u uzgradnju nove javne infrastrukture na lokaciji bivšeg Arsenala, već na osnovu njenih ulaganja u ekološku sanaciju lokacije, troškova rušenja objekata Arsenala i "površine objekata Arsenala prije 1945.", a za što se ne može naći uporišta ni u jednom tada, ali ni sada važećem zakonu u Crnoj Gori.

Uprkos tome, lider DPS Milo Đukanović je tokom izborne kampanje za predsjednika Crne Gore nastavio da vrši pritisak na Matijević da potpiše sporni ugovor i u ime grada, odrekne se novčanog iznosa koji je veći od četvrtine godišnjeg budžeta Tivta, što ona do danas nije učinila.

SDT je kako su danas naveli iz Opštine, 22. januara formiralo predmet koji se odnosi na obaveze plaćanja komunalija za rezidencijalno-poslovne objekte, koji su izgrađeni ili se grade u kompleksu nautičko-turističkog centra Porto Montenegro.

"S tim u vezi, Opština Tivat je, shodno zahtjevu SDT dostavila svu potrebnu dokumentaciju, a nakon toga, uzete su izjave od strane rukovodstva i zaposlenih u Opštini Tivat, u svojstvu građana, povodom ovog predmeta. Opština Tivat je, shodno pravu na slobodan pristup informacijama, uputila zahtjev Specijalnom državnom tužilaštvu, kako bi stekla uvid u ishod predmetnog izviđaja. Na osnovu dostavljene službene zabilješke, a nakon analize prikupljenih obavještenja, podataka i dokumentacije u toku izviđaja, SDT je ocijenilo da, u konkretnom slučaju, nije bilo nepravilnosti koje bi ukazivale da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnost" stoji u saopštenju uz napomenu da se to odnosi na proceduru koja je po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine morala biti ispoštovana da saglasnost za raspolaganje imovinom Opštine, da lokalni parlament.

Bonus video: