Kavarić: Države regiona da ne budu konkurenti, već da zajednički konkurišu

Predstavnici Evropske komisije iznijeli su zadovoljstvo saradnjom na regionalnom nivou
53 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Kavarić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.06.2014. 16:31h

Države regiona ne treba da konkurišu jedna drugoj već da, nastupajući zajedno, budu konkurentne na evropskom i svjetskom tržištu, ocijenio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je danas, govoreći na Prvom godišnjem sastanku Upravnog odbora Strategije jugoistične Evrope (JIE) 2020 u Bukureštu, rekao da je jedan od mehanizama koji ujedinjuje akcije država JIE ka istom cilju - Strategija JIE 2020, koja je usmjerena na proces razvoja konkurentnosti zemalja.

Kavarić je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, kazao da države regiona treba da usmjere sve svoje aktivnosti u cilju dostizanja što veće konkurentnosti na globalnom nivou.

„Region treba da se predstavlja i nastupa kao jedna cjelina. Naša tržišta su mala da se samostalno nose sa velikim projektima i sa tog aspekta region treba da se ujedini“, rekao je Kavarić.

On je podsjetio da je zajedničkim snagama ministarstava u Vladi Crne Gore, uz koordinaciju Ministarstva ekonomije i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), pripremljen Nacionalni akcioni plan za implementaciju Strategije JIE 2020.

„NAP se odnosi na period 2014-2015 godine, bazira se na izabranim mjerama koje su već uključene u različite nacionalne razvojne dokumente ili sektorske strategije, obaveza koje proizilaze iz pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) i nedavno definisane ključne mjere za sprovođenje JIE 2020 u okvirnom regionalnom akcionom planu“, objasnio je Kavarić.

NAP za Crnu Goru, kako je dodao, reafirmiše posvećenost države regionalnoj saradnji i regionalnim inicijativama u kontekstu evrointegracionog procesa zemalja zapadnog Balkana.

„Učesnici sastanka istakli su Crnu Goru kao primjer, imajući u vidu da se uspostavljeni koordinacioni mehanizam za implementaciju Strategije pokazao kao uspješan, čemu svjedoči i usvojeni Nacionalni akcioni plan, dok je u ostalim zemljama taj proces još uvijek u toku“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici Evropske komisije iznijeli zadovoljstvo saradnjom na regionalnom nivou i informisali da će se implementacija NAP-a detaljno pratiti i naći u Izvještajima o napretku.

Nakon sastanka Upravnog odbora Strategije JIE 2020, Kavarić se susreo sa ministrom ekonomije Rumunije Konstantinom Nitom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima ekonomske saradnje dvije države, sa posebnim osvrtom na energetiku kao jedan od sektora koji uveliko doprinosi ekonomskom razvoju dvije zemlje.

„Dva ministra su se saglasila da su energetika, infrastruktura i poljoprivreda oblasti u kojima ima prostora za unapređenje saradnje dvije zemlje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će se Prva sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kao i Biznis forum, održati krajem ove godine i da će to biti prilika da se oblici saradnje o kojima je bilo riječi na sastanku konkretizuju.

Bonus video: