Kavarić: Haos u KAP-u bi mogao biti alibi za loše poslovanje Rusa

Sindikat KAP-a je pozvao zaposlene da se u četvrtak okupe ispred Upravne zgrade kako bi "ispratili nepotrebnog i beskorisnog poslodavca na put"
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2012. 20:27h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić, njegov pomoćnik Dragan Kujović i predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić razgovarali su sa Radem Krivokapićem, liderom Sindikata Aluminijuma i pozvali ga da se problem riješi u okviru institucija.

"Ostajem pri onom što sam najavio. Primio sam k znanju sve što su mi rekli predstavnici Vlade. Na zboru će radnici odlučiti šta dalje", izjavio je „Vijestima“ nakon sastanka sa ministrom ekonomije Krivokapić.

Iz kabineta ministra Kavarića saopšteno je da je tokom sastanka, povodom aktuelne situacije u ovoj kompaniji, “još jednom je istaknuto nezadovoljstvo načinom na koji ruski menadžment upravlja KAP-om”.

"Uz puno razumijevanje za zahtjeve zaposlenih u kompaniji, konstatovano je da, u ovoj situaciji, najavljene aktivnosti u KAP-u idu u prilog ruskom menadžmentu a, osim što su nezakonite, direktno su u suprotnosti sa interesima zaposlenih u kompaniji. Predstojeća rasprava u Skupštini CG o daljoj sudbini Kombinata ponudiće rješenja aktuelne situacije a u interesu svih je, da se ta rasprava održi što prije. Svi problemi moraju se rješavati u okviru institucija sistema i postojećih zakona. Sve drugo je suprotno interesima zaposlenih, a može da posluži kao izgovor ruskom menadžmentu za loše poslovanje, zaključeno je na sastanku", upozorili su iz Ministarstva ekonomije.

Sindikat: Nemaju šta da traže

Izvršni Odbor Sindikata Aluminijuma pozvao je sve zaposlene da se u četvrtak u osam sati okupe ispred upravne zgrade Kombinata aluminijuma (KAP), kako bi, kako kažu, ispratili nepotrebnog i beskorisnog poslodavca na put.

Izvršni Odbor Sindikata Aluminijumaje na sastanku razmatrao sveobuhvatnu situaciju u KAP-u i obavijestio ruske menadžere da od četvrtka ne dolaze u fabriku, jer za njih više nema mjesta i „nemaju u KAP-u šta da traže“.

Iz Sindikata su dodali da će se aluminijumski T-ingoti uredno skladištiti u krugu KAP-a, dok će se proizvodnja nesmetano obavljati.

„Pozivamo sve zaposlene, uključujući i one kojima je naloženo od Rusa da ne dolaze na posao, da se sjutra u osam sati okupe ispred upravne zgrade KAP-a. Od sjutra će biti stopiran svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike“, navodi se u saopštenju Sindikata Aluminijuma

Iz Sindikata su dodali da će se aluminijumski T-ingoti uredno skladištiti u krugu KAP-a, dok će se proizvodnja nesmetano obavljati.

„Tako ćemo čekati rješenje nastale situacije i isplatu ličnog dohotka“, rekli su iz Sindikata.

Za što je sposoban vlasnik?

Prema njihovim riječima, radnici su u prošla tri dana, kao što to čine već decenijama, dali maksimalni doprinos opstanku fabrike i obezbijeđivanju kontinuiteta procesa proizvodnje.

„Poslodavac nije pokazao interesovanje da blagovremeno obezbijedi sirovine i bili smo prinuđeni da vadimo i sakupljamo glinicu iz prostora između ćelija u Elektrolizi kako bi obezbijedili proizvodnju. Tako je KAP funkcionisao bez poslodavca i to bez problema“, dodaje se u saopštenju.

U Sindikata Aluminijuma se, kako su kazali, s punim pravom pitaju zašto je poslodavac tu i za šta je sposoban.

„Kada se uzme u obzir njegovo ponašanje od momenta privatizacije, a posebno u prošla tri dana, znaju se i odgovori. Odgovor na prvo pitanje je - za ukras, a na drugo - ni za šta“, poručili su iz Sindikata Aluminijuma.

TV prilog: Tatjana Debeljević

Galerija

Bonus video: