Keković: Lukšić nema pravu sliku o problemima radnika

Ukoliko se usvoji Predlog koji je već prošao Vladu, Keković smatra da će se Crna Gora vratiti u prepotopsko doba kada je sindikalizam u pitanju
51 pregleda 0 komentar(a)
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Unija slobodnih sindikata, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2011. 19:27h

"U potpunosti vjerujem premijeru Igoru Lukšiću kada kaže da je Zakon o radu na korak od socijalističkog i da ga treba prilagoditi privredi. Vjerujem da on to iskreno misli jer je cijelu karijeru proveo u kancelariji i na funkcijama i nema pravu sliku o onome šta se dešava na terenu, a sa čim se mi svakodnevno suočavamo", kazao je “Vijestima” generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

On je, komentarišući Lukšićevo shvatanje Zakona o radu i njegovih predloženih izmjena, kazao da su "u blažoj formi" isto čuli od premijera na nedavnom sastanku sa predstavnicima USS.

Lukšić se prije dva dana založio za dodatnu liberalizaciju Zakona o radu i kazao da traba “konačno shvatiti da nema oporavka ekonomije ukoliko ne podstaknemo preduzetništvo, što nije moguće uraditi ako je tržište rada rigidno”.

Problemi oko izmjena Zakona o radu su nastali prošlog mjeseca kada je na Socijalnom savjetu Ministarstvo finansija predložilo niz izmjena koje su suprotne onima oko koji se usaglasila nadležna Radna grupa.

Nakon što je odbio da o tome dalje raspravlja Keković sa saradnicima je napustio tu sjednicu i najavio radničke proteste.

"Od početka smo za tu ideju i sprovešćemo je do kraja. To je odluka rukovodstva i ovaj put nećemo strecati hoće li nam prići političke partije i da li će nas karakterisati kao pozicione ili opozicione igrače", kazao je Keković.

Lukšić živi u "nekom drugom svijetu"

On je dodao da je Predlog zakona koji je usvojila Vlada sadrži norme koji radni odnos pretvaraju u vazalni.

"Moraćemo pajserima da se borimo za svoja prava. Tada neće biti potrebe da postoje ni sindikati ni kolektivni ugovori" kazao je Keković

"Predstavićemo sa čim se sve suočavamo. Da, primjera radi, u Rudniku uglja u Pljevljima na radna mjesta koja su predviđena za osobe sa invaliditetom, njih otpuštaju a zapošljavaju zdrave radnike", kazao je Keković.

Ukoliko se usvoji Predlog koji je već prošao Vladu, Keković smatra da će se Crna Gora vratiti u prepotopsko doba kada je sindikalizam u pitanju.

"Moraćemo pajserima da se borimo za svoja prava. Tada neće biti potrebe da postoje ni sindikati ni kolektivni ugovori" kazao je on i dodao da će u kampanji pokazati da predlog koji je Vlada usvojila ne uvažava ni minimum prava radnika, neće biti stabilnog radnog odnosa niti jednakog primanja za jednak rad.

Rad sindikalnih aktivista težak

On je rekao da je rad sindikalnih aktivista izuzetno težak i da što su uporniji sve ih više obilježavaju.

"Zbog toga je osnivanje nezavisnog sindikata policije ostalo na pokušaju, a sindikat Vojske se bori sa neviđenim pritiscima" kazao je on.

Kampanja će se, objasnio je Keković, sastojati od pravljenja široke koalicije za protest, ukoliko lobiranjem ne uspiju da ubijede većinu poslanika u parlamentu da amandmanima na izmjene Zakona o radu usvoje ono što je usaglašeno u socijalnom dijalogu.

Privredna komora za izmjene zakona

Upravni odbor Privredne komore (PK) je na jučerašnjoj sjednici ocijenio da su važećim Zakonom o radu „kreirani” rigidni uslovi na tržištu rada za poslodavce i to u vremenu kada je potrebna velika fleksibilnost u poslovanju.

"Izmjene i dopune Zakona o radu koje je predložio Socijalni savjet nijesu dobra rješenja za poslodavce, pa se logičnim postavlja pitanje adekvatne zastupljenosti privrede u ovom savjetu. Zaključeno je i da dosadašnje iskustvo pokazuje da poslodavac ne može osloboditi zaposlenog koji je neradnik, a ima ugovor na neodređeno vrijeme" saopšteno je iz PK.

Više pažnje na zloupotrebe poslodavaca

Predstavnici USS, Inicijative mladih za ljudska prava i nevladine organizacije “35 milimetara” pozvali su juče nadležne institucije, političke partije i medije da se pozabave pitanjem prava radnika i spriječe zloupotrebe poslodavaca.

Koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Milan Radović je kazao da je od Inspekcije rada traženo da pokrene proces ispitivanja zakonitosti odluka poslodavaca, a od tužilaštva da ispita sve navode o diskriminaciji, ucjenama i pritiscima prema radnicima i članovima sindikata u Crnoj Gori.

Predsjednik NVO 35 milimetara, Darko Ivanović, najavio je da će potpisati protokol o saradnji sa USSCG koji će podrazumijevati da će slučajevi ljudi, koji se javljaju emisiji Robin Hud, a imaju veze sa kršenjem radničkih prava, biti proslijeđeni Uniji.

Bonus video: