Keković: Radnicima u pljevaljskoj kotlarnici ugroženi

Keković se sastao i sa predstavnicima radnika opštinskih preduzeća Grijanja i Komunalnih usluga kojima kasne zarade deset odnosno jedanaest mjeseci
534 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje konferencije, Foto: Goran Malidžan
Sa današnje konferencije, Foto: Goran Malidžan

Radnicima u gradskoj kotlarnici, kojom gazduje pljevaljsko preduzeće Grijanje životi i zdravlje su ugroženi, zbog loših uslova u kojima rade.

To je tvrdi generalni sekretar Unije sindikata Crne Gore Srđa Keković, koji je danas sa saradnicima obišao prostorije gradske kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima.

Keković se sastao i sa predstavnicima radnika opštinskih preduzeća Grijanja i Komunalnih usluga kojima kasne zarade deset odnosno jedanaest mjeseci.

„Uslovi u kojima rade zaposleni u gradskoj kotlarnici su loši i takvi su bili početkom prošlog vijeka. Instalacije sa kojima oni barataju su trošne i amortizovane. Radnicima su životi ugroženi. Zdravlje im je definitivno ugroženo, jer radno vrijeme provode u malom podrumskom prostoru“, rekao je Keković.

Smatra da je vrijeme da Opština Pljevlja kao osnivač ova dva preduzeća nađe način i riješi nagomilane finansijske probleme ova dva kolektiva.

„Neprihvatljivao je da zaposlenima u dva Komunalna preduzeća u Pljevljima zarade kasne desetak mjeseci, a da se radnicima u Opštini Pljevlja, koja je osnivač ovih preduzeća, zarade redovno isplaćuju. Kako se može zahtijevati od radnika da rade, a deset mjeseci platu nisu primili. Deset mjeseci i njihove porodice nemaju osnovnu egzistenciju. Ako je Opština formirala preduzeće onda mora odgovorno da se odnosi prema zaposlenima u tim preduzećima“, istakao je Keković na konferenciji za novinare.

Kazao je da će Unija sindikata organizovati potpisivanje peticije solidarnosti kojom će od nadležnih u Opštini trađiti da nešto hitno preduzmu i sačuvaju egzistenciju zaposlenih i njihovih porodica.

Predsjednik sindikalne organizacije Grijanja Mileta Bjeković kazao je da oni ostaju pri zahtjevu da im se svakog mjeseca isplaćuje jedna redovna i jedna zaostala zarada.

„Ako ne ispune zahtjeve bićemo primorani da organizujemo štrajk, što nam je krajnja solucija“, rekao je Bjeković.

Vukadin Šljukić predsjednik sindikalne organizacije Komunalne usluge kazao je da u tom preduzeću radi 55 radnika kojima zarade kasne jedanaest mjeseci.

„Zamislite u kavom smo egzistencijalnom problemu mi i naše porodice.Apeluemo i molimo osnivača Opštinu Pljevlja da ozbiljno shvati našu situaciju i da pokušaju da nađu rješenje za izlazak iz naše krize i da pokušaju naći načina u okviru svojih mogućnosti za isplatu bar dva lična dohotka u ovom mjesecu i jedan lični dohodak pred novogodišnje i bižićne praznike“, rekao je Šljukić ističući da je i vršilac dužnosti direktora preduzeća Tanja Vučetić nedavno podnijela ostavku.

Tvrdi da zaposlenima doprinosi nisu isplaćeni od juna 2016 te da preduzeće nije uplaćivalo sindikalnu članarinu Sidindikalnim organizacijama od januara 2018, iako je ona redovno odbijana od zarada zaposlenih.

Kazao je i da preduzeće nije uplaćivalo dug prema jednom od tgovinskih lanaca, gdje su radnici mogli da trguju na odloženo, a da su zaduženi iznosi redovno odbijani radnicima od plata.

Ista situacija je i sa osiguravajućim kućama kod kojih su zaposleni registrovali svoja vozila na rate.

Šljukić je kazao da su radnici bili primorani da pokrenu sudske postupke, koje su dobili, zbog neprimjenjivanja kolektivnog ugovora prilikom obračuna ličnog dohotka zaposlenima.

„Predlagali smo poslovodstvu da nam mjesečno isplaćuju po osnovu tog duga po 50 eura, ali oni su se oni oglušili o naš predlog pa smo morali da sudskim putem tražimo ono što nam po zakonu pripada“, rekao je Šljukić.

Tvrdi da zaposleni ni jedan radni zadatak nisu odbili iako neredovno primaju zaradu, ali nije isključio mogućnost da će organizovati štrajk ukoliko se ne udovoji njihovom zahtjevu.

„Ukoliko ova dva preduzeća prestanu sa radom svi građani će imati problema, s obzirom da obavljaju poslove od javnog interesa“, ocjenio je sindikkalni povjerenik Unije sindikata u Pljevljima Miladin Sekulić.

Bonus video: