Kinezi moraju poštovati pravila

Evropski zvaničnici smatraju da Kinezi znaju da moraju da poštuju pravila EU, ako žele da investiraju u EU i da se ne može generalno reći da oni krše pravila samo zato što dolaze iz Kine već je potrebno pogledati svaki slučaj pojedinačno
0 komentar(a)
Violeta Bulc, Foto: Twitter
Violeta Bulc, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.03.2017. 19:20h

Evropska unija pozdravlja svaku vrstu investicija iz bilo kog dijela svijeta, ali oni ne mogu da razjedinjavaju evropsko tržište, što znači da investitori koji dolaze u EU moraju da poštuju evropska pravila i direktive, poručila je evropski komesar za transport i mobilnost Violeta Bulc.

"EU pozdravlja svaku vrstu ulaganja novca, ali tu postoji veliko "ali". Ako je taj novac vezan za transport u EU, moraju biti poštovani evropski standardi, u suprotnom će država članica imati problem. To je jedina prepreka. Ako neki investitor poštuje evropske standarde on mora da poštuje pravila o državnoj pomoći, javnim nabavkama i slično", rekla je Bulc na seminaru za novinare u Sofiji odgovarajući na pitanje kako EU gleda na investicije koje dolaze izvan EU, posebno iz Kine.

Seminar je organizovan u okviru dvodnevne Regionalne konferencije o investicijama u razvoj saobraćaja, koja je juče završena. Konferenciju su organizovali Evropska komisija i Ministarstvo saobraćaja Bugarske. Bulc je poručila da će lično širom svijeta da predstavi evropske transportne projekte i da će dovesti investitore iz inostranstva, ali oni ne mogu da razjedinjavaju evropsko jedinstveno saobraćajno područje, što znači da moraju da poštuju pravila EU.

Evropski zvaničnici smatraju da Kinezi znaju da moraju da poštuju pravila EU, ako žele da investiraju u EU i da se ne može generalno reći da oni krše pravila samo zato što dolaze iz Kine već je potrebno pogledati svaki slučaj pojedinačno.

Kompanija CRBC, koja u Crnoj Gori gradi dionicu autoputa Bar-Boljari oslobođena je poreza i doprinosa, carina, a plaća i nižu akcizu za gorivo.

Zbog autoputa Crna Gora se zadužila kod kineske Exim banke. Ugovor o kreditu od 944 miliona dolara potpisan je u oktobru 2014. godine. Kredit je tada vrijedio 743 miliona eura, a sada, zbog pada eura prema dolaru, oko 870 milion eura. Međunarodne finansijske institucije upozoravaju da će zbog autoputa javni dug rasti i do 80 odsto BDP-a znato iznad pravila EU od 60 odsto BDP-a. Javni dug Crne Gore na kraju 2016. iznosio je oko 66,6 odsto BDP-a (oko 2,5 milijardi eura).

Sa konferencije u Sofiji je poručeno da je EK spremna da podrži aktivnosti zemalja zapadnog Balkana na poboljšanju i modernizaciji transportne infrastrukture i da će EK sve uraditi da premosti jaz u razvoju saobraćajne infrastrukture u Evropi.

Bulc je na konferenciji kazala da je u prethodne dvije godine bilo nekoliko velikih izazova za Evropu kao što su ekonomska i migrantska kriza, terorističke prijetnje, globalna raspodjela moći i klimatske promjene.

“Imajući u vidu da je saobraćaj pokretač svih ostalih društvenih procesa, bez dobro organizovane transportne mreže nema bržeg ekonomskog razvoja. Ali uporedo sa razvojem saobraćajnih sistema neophodno je voditi računa o klimatskim promjenama, zato su inovacije u saobraćaju, koje se odnose na smanjivanje zagađenja životne sredine veoma važne i potrebno ih je snažnije podržavati”, rekla je Bulc.

Bezbjednost na putevima je, kako je dodala, takođe jedan od ključnih ciljeva EK i svaka inicijativa u toj oblasti je poželjna i dobrodošla kako bi se smanjio broj žrtava na putevima.

Konferencija u Sofiji organizovana je nakon sto je EK objavila poziv za dostavljanje ponuda za program CEF (Connecting Europe Facility - Transport) u okviru kojeg je na raspolaganju 1,9 milijadi eura za projekte od zajedničkog interesa u sektoru transporta. Poziv je novi način da se finansiraju infrastrukturni projekti u saobraćaju od zajedničkog prioriteta.

Bonus video: