Klijenti HAAB žele sastanak sa Žugićem i Dakićem

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB, u ime oko 300 klijenata
83 pregleda 1 komentar(a)
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.01.2015. 15:40h

Klijenti Hypo Alpe Adria banke (HAAB), korisnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima, pozvali su ministra finansija Radoja Žugića i guvernera Centralne banke (CBCG), Milojicu Dakića, da što prije organizuju sastanak za traženje rješenja tog problema.

Klijenti koji su podnijeli tužbu protiv banke, sastali su se danas sa predstavnikom Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Olgom Nikčević i advokatskim timom, Vladanom Đuranovićem, Biljanom Vuksanović i Dragomirom Ćalasanom, sa ciljem da se organizuju oko zajedničkih interesa i odrede zajedničke mjere koje treba preduzeti u narednom periodu.

"Klijenti HAAB traže od predstavnika državnih institucija, Ministarstva finansija i CBCG, da se sastanu sa njihovim predstavnicima, kako bi oni u dogovoru sa bankom donijeli za njih prihvatljiva rješenja. Ako nadležni organi ne prihvate predlog za sastanak, to će biti još jedan dokaz njihove nezainteresovanosti da se ovaj problem riješi na pravedan nacin, a klijenti će, jedinstveno, donijeti odluke o daljim potezima“, navodi se u saopštenju klijenata.

Sastanku je, kako su dodali, prisustvovalo preko 200 oštećenih klijenta.

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB, u ime oko 300 klijenata.

Nakon što je završeno pripremno ročište, početak glavne rasprave po tužbi protiv HAAB bio je zakazan za 15. decembar prošle godine, ali je odložen. Novi datum će biti naknadno utvrđen.

Predstavnici CEZAP-a tvrde da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Iz banke su objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Bonus video: