Knežević: Atlas banka hoće da radi u Moskvi - Vijesti.me
Traži se rješenje

Knežević: Atlas banka hoće da radi u Moskvi

Centralna banka Rusije je Atlas banci oduzela licencu 5. maja uz obrazloženje da se ona nije u potpunosti pridržavala propisa o spriječavanju pranja novca

dusko knezevic
dusko knezevic (Foto: Arhiva "Vijesti")

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević rekao je da sa ruskim vlastima pokušava da nađe rješenje koje će zadovoljiti obje strane da bi mogli da nastave rad u Moskvi.

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević je, agenciji Beta tokom boravka u Moskvi, rekao da se sada razmatraju tri modela.

Jedan je vraćanje u prethodno stanje uz dokapitalizaciju banke, drugi ulazak strateškog partnera u kapital banke, o čemu su trenutno najaktuelniji pregovori sa partnerima iz Kazahstana, a treća mogućnost je spajanje Atlas banke s nekom od banaka koje posluju u Rusiji.

Knežević je kazao da je odnos Centralne banke Rusije korektan u upravljanju imovinom, depozitima klijenata i kreditnim portfeljem i da je zahvaljujući tome Atlas banka solventna i likvidna.

On je naveo da je 18. avgusta u Moskvi održano glavno ročište u Arbitražnom sudu na osnovu tužbe Atlas banke protiv Centralne banke Rusije za neosnovano oduzimanje licence za rad.

Advokat Atlas grupe Dmitrij Šubin iz advokatske kompanije Justina, rekao je da su na suđenju iznijeli dokaze da je odluka Centralne banke Rusije nelegitimna, odnosno da je odluka nesrazmjerna težini prekršaja.

"Većina prekršaja za koje se banka tereti suštinski i ne predstavljaju prekršaje. Neki prekršaji uočeni pri proveri banke, nisu značajni i pojavljuju se u radu bilo koje banke, a bili su odmah otklonjeni. Pri tom dokazi da je neko od klijenata prao novac, u materijalu nisu predstavljeni", rekao je Šubin.

Prema njegovim riječima, pravna pozicija Centralne banke Rusije zasniva se na sumnji da postoje "sumnjive operacije".

"Činjenica da je banka provela bankarske operacije po nalogu klijenata ne može da svedoči da je banka prekršila zakon. Na sudu smo te argumente izneli dokazujući da nema osnova za oduzimanje licence", kazao je Šubin.

Pravni tim Atlas banke je predložio da se protiv odgovornih osoba u banci koje su propustom u radu dovele do takvog stanja i odluke Centralne banke Rusije pokrene sudski postupak.

Šubin je dodao da predstavnici Centralne banke Rusije na narednom ročištu 1. oktobra treba da iznesu konkretna objašnjenja i činjenice kojima treba da dokažu legitimnost svoje odluke.

Centralna banka Rusije je Atlas banci oduzela licencu za rad 5. maja uz obrazloženje da se ta banka, sprovodeći naloge i izvršavajući transakcije nekih klijenata, nije u potpunosti pridržavala propisa o spriječavanju pranja novca, odnosno o izvozu kapitala.

Crna Gora se prethodno pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini, zbog čega su analitičari procijenili da je oduzimanje licence Atlas banci odgovor Rusije na takav potez zvanične Podgorice.