Knežević gubi Jadranski sajam i Atlas Hotels

Jadranski sajam sada, direktno ili indirektno preko svoje firme Expo invest, posjeduje preko osam hiljada kvadrata zemljišta i preko tri hiljade kvadrata izložbenog poslovnog prostora u Budvi, odmah uz oplažu na Slovenskoj obali
9435 pregleda 18 komentar(a)
Vrijedna imovina na pjeni od mora: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović
Vrijedna imovina na pjeni od mora: Jadranski sajam, Foto: Vuk Lajović

Biznismen Duško Knežević nakon gubitka dvije banke, uskoro će ostati i bez dvije vrijedne kompanije - Jadranskog sajma i Atlas hotels grupe. Javni izvršitelji grupe nesaglasnih akcionara koja potražuje tri miliona eura objavili su prodaju akcija koje ima Kneževićev Zatvoreni investicioni fond Atlas mont u ove dvije kompanije - 75 odsto akcija u Atlas hotels grupi i 43,2 odsto u Jadranskom sajmu. Kako će uskoro stečajna uprava Invest banke dati na prodaju njenih 7,5 odsto akcija Jadranskog sajma, Knežević gubi većinu u ovoj kompaniji.

Jadranski sajam sada, direktno ili indirektno preko svoje firme Expo invest, posjeduje preko osam hiljada kvadrata zemljišta i preko tri hiljade kvadrata izložbenog poslovnog prostora u Budvi, odmah uz oplažu na Slovenskoj obali. Ove nekretnine imaju više zabilježbi za uzete kredite i zbog postupka restitucije. Prema finansijskom izvještaju, ukupna imovina Jadranskog sajma procijenjena je na 20 miliona eura, dok su dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije 2,2 miliona eura. Neraspoređena dobit iznosi 632 hiljada, a prošlogodišnji neto profit bio je 37 hiljada. Izvršitelji prodaju 12.513 akcija Jadranskog sajma po početnoj cijeni od 159 eura. To znači da bi kupac sa 1,9 miliona eura, uz kasniju kupovinu manjeg paketa akcija od stečajne uprave Invest banke, mogao postati većinski vlasnik. Sada udio od 47,3 odsto ima firma Atlas grupa Duška Kneževića.

U okviru kompanije Atlas hotels grupa sada posluju hotel “Sozina” i restoran “Zlatni nar” u Sutomoru, motel Rumija u Ostrosu i kafe “Putnik” u Baru. Osim toga, kompanija posjeduje preko šest hiljada kvadrata zemljišta na Topolici u Baru, 2,7 hiljada kvadrata u Petrovcu, 93 hiljade zemljišta kvadrata u Golubovcima i 660 kvadrata poslovnog prostora na Svetom Stefanu. Kompanija ima i 25 odsto udjela u vlasništvu hotela Princes u Baru, kao i manji broj akcija u više drugih kompanija. Prema izvještaju menadžmenta kompanije za prošlu godinu, njena imovina vrijedi osam miliona eura, dok su ukupni dugovi 89 hiljada eura. Prošle godine su imali negativan poslovni rezultat za 1,7 miliona eura “usljed smanjenja vrijednosti imovine po procjeni ovlašćenog procjenjivača”, dok je iz poslovanja ostvaren profit od 51 hiljadu eura. Izvršitelji prodaju 3,7 miliona akcija u Atlas hotels grupi po početnoj cijeni od 0,54 eura ili za ukupno dva miliona eura.

Petar Ivanović nije prijavio 200 hiljada eura u Atlas montu

Među nesaglasnim akcionarima je i poslanik DPS-a Petar Ivanović i njegova supruga Olivija. Iz Atlas grupe su saopštili da on potražuje 204 hiljade eura.

U njegovom imovinskom kartonu nije naveden ovako vrijedan paket akcija u Kneževićevom Atlas montu. Među akcionarima koji traže novac je i firma CEED Consulting, koja je povezivana sa Ivanovićem. Ova firma je nekada bila Centar za preduzetništvo čiji je ovlašćeni zastupnik bio Petar Ivanović, a njegova supruga je imala 50 odsto vlasništva.

Olivija radi u Komisiji za hartije od vrijednosti koja je ZIF Atlas montu naložila isplatu nesaglasnim akcionarima. Spor o ovoj isplati vodi se od kraja 2015. godine, a korist akcionara okončan je u septembru prošle godine.

Najviše novca oko milion eura potražuje biznismen Blagota Radović preko više povezanih firmi.

Bonus video: