Knežević "kratak" 50.000 eura poreza

Opština je upisala hipoteku na zemlju koja je pod restitucijom, jer mještani vode višedecenijsku borbu za povraćaj đedovine oduzete prije 60 godina...
88 pregleda 0 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.06.2017. 19:18h

Opština Budva stavila je hipoteku na atraktivni zemljišni kompleks u zaleđu plaže Kamenovo kojim gazduju firme pod kontrolom biznismena Duška Kneževića, zbog poreskog duga od oko 50.000 eura.

Kompleks od 33.000 kvadrata na kojem se nekada nalazilo kosovsko odmralište, uknjižen je na firmu “Rekreaturs” iz Budva, banku Kosovo iz Prištine i kompaniju “Kožar” sa Kosova.

Prema Centralnom registru Privrednog suda, “Rekreaturs” odnedavno kontroliše Kneževićeva Atlas banka koja ima 99,7 odsto kapitala.

“Atlas hotel group“ ima 0,28 odsto kapitala.

Zbog poreskog duga od 50.161 eura, Sekretarijat za privredu i finansije donio je rješenje da se upiše hipoteka, kao garancija da će poreski dužnik izmiriti obavezu.

Opština je upisala hipoteku na zemlju koja je pod restitucijom.

Osnovni sud iz Kotora je još 2003. izrekao mjeru privremene zabrane otuđenja firmi “Rekreaturs”, na osnovu tužbe mještena koji traže povraćaj đedovine.

Povraćaj prava svojine nad zemljištem traži i kosovska Agencija za privatizaciju, koja osporava način na koji je „Rekreaturs“, čije je sjedište nekada bilo u Prištini, preselio u Budvu nakon ratnih dešavanja 1999.

Priča o Kamenovu počela je 1957. godine, kada je sreski odbor na Cetinju eksproprisao ukupno 15.000 kvadata zemlje od starosjedilaca.

Ubrzo je izgrađeno odmaralište za radnike sa Kosova, da bi se 1989. “Rekreaturs“ uknjižio na dodatnih 12.000 kvadrata.

Nakon rata 1999. godine, u govoto oronulo radničko odmaralište uselile su se izbjeglice sa Kosova koje su iseljene tek prije pet godine.

Mještani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak đedovine.

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je kompaniji “Rekreaturs” prije dvije i po godine urbanističko-tehničke uslove - prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole.

Planskim dokumentom koji je Vlada usvojila, u uvali Kamenovo predviđena je gradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica, koje će objedinjavati hotel, ili dva kondo hotela, i 14 vila.

“Rekreaturs” do sada nije podnosio zahtjev za dobijanja građevinske dozvole.

Bonus video: