Knežević: Tumače pravo na štetu akcionara Duvanskog

Spor nastavljaju u Crnoj Gori, a razmišljaju i o Strazburu
51 pregleda 3 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2015. 20:57h

Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata žalilo se na presudu Privrednog suda koji je odbio njihov tužbeni zahtjev da se oglasi ništavim Ugovor o prodaji imovine DKP-a Zetagradnji. Udruženje je zatražilo od Apelacionog suda da preinači prvostepenu presudu i njihov tužbeni zahtjev usvoji u cjelosti.

“Sud je u predmetnom sporu, namjerno ili ne, pogrešnim tumačenjem prava na štetu tužioca, uzurpirao čak i zakonodavnu vlast, stvarajući nove pravne norme, iako mu takva ovlašćenja ne pripadaju po Ustavu Crne Gore”, ističe se u žalbi koju je potpisao predsjednik Udruženja Žarko Knežević.

Sutkinja Privrednog suda Milica Popović novom presudom ponovo je odbila tužbeni zahtjev Udruženja kojom se tražilo poništenje prodaje imovine DKP-a Zetagradnji za 13,2 miliona eura 21. juna 2010. godine.

Sutkinja je u presudi istakla da Udruženje nije aktivno legitimisano za podnošenje tužbe po navedenom osnovu i napomenula da akcionari nemaju status povjerilaca.

“Pobijanom presudom sud neosnovano i suprotno zakonu zaključuje da tužilac nema aktivnu legitimaciju. Međutim, sud prelazi preko činjenice da je tužilac podnio tužbu za utvrđenje na osnovu odredaba člana 188 Zakona o parničnom postupku, za čije je podnošenje potreban samo jedan uslov, a to je da tužilac ima pravni interes za vođenje parnice”, navodi se u žalbi Udruženja i napominje da su mali akcionari vlasnici skoro polovine kapitala DKP-a.

Tužilac smatra da aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe i po drugim osnovama, te da je, na primjer, suvlasnik svih nepokretnosti DKP-a “i nije mu potreban status stečajnog povjerioca”.

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja 15. decembra zaključeno je da se postupak nastavi pred domaćim sudovima, a po potrebi i pred Međunarodnim sudom u Strazburu.

“Ne sumnjajući u krajnji ishod, i pored opstrukcija, pozivamo manjinske akcionare da se još masovnije učlane u Udruženje”, apelovao je Knežević.

Bonus video: