Kneževiću Meljine mogli davno uzeti

Konstatovano mnogo nepravilnosti, ali je predloženo da Vlada formira stručnu komisiju. Vlada bi danas mogla da donese odluku
72 pregleda 12 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.10.2015. 05:25h

Konzorcijum Atlas grupe Duška Kneževića prekršio je više stavki iz privatizacionog ugovora o kupovini kompleksa bivše vojne bolnice Meljine, navedeno je u izvještaju koji je juče usvojila Komisija za ekonomsku politiku i koja je Vladi preporučila da danas formira stručnu komisiju koja će pregledati svu dokumentaciju i izvještaj o kontroli dostaviti Vladi.

Iz izvještaja je jasno da je Kneževićev konzorcijum od početka kršio ugovor i da su se već 2011. i 2012. godine stekli uslovi za raskid ugovora. U izvještaju nije navedeno ko je trebalo da nadzire poštovanje stavki iz ugovora.

Konzorcijum kojeg čine Kneževićeve banke Invest i Atlasmont, njegova firma Atlas CAP i Specijalna bolnica "Sveti Nikola" iz Kraljeva kupili su ovaj kompleks u junu 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija, na čijem čelu je tada bio Igor Lukšić.

Konzorcijum je trebalo da plati 25,1 milion eura i za pet godine od 1. marta 2010. investira 119,4 miliona eura. Kneževiću je naknadno omogućeno da ovaj iznos plati u obveznicama restitucije.

Kupac je u roku od tri dana nakon potpisivanja ugovora trebalo da na prelazni (escrow) račun prenese 30 odsto kupoprodajne cijene, odnosno 7,53 miliona eura vrijedne obveznice.

U izvještaju je navedeno da Ministarstvo finansija, ali i banka kod koje je račun trebalo da bude otvoren, NLB Montenegro, sada nemaju dokumentaciju o njemu. U saopštenju o zatvaranju posla od 1. marta 2010. je ipak navedeno da su sve obaveze plaćene.

Konstatovano je da je Kneževićev konzorcijum 29. januara 2009. godine preostali iznos platio sa 17,57 miliona obveznica nominalne vrijednosti jednog eura. Kako je navedeno te obveznice su u tom trenutku imale tržišnu vrijednost od 4,57 miliona eura. Procijenjena vrijednost nekretnina, prema podacima Poreske uprave, sada vrijedi 31,9 miliona eura.

Konzorcijum je trebalo u 2008. da investira 11,2 miliona, u 2009. godini 22,7 miliona, u 2010. godini 18,5 miliona, 2011. godini 17 miliona, u 2012. čak 30 miliona, a u 2013. i 2014. po deset miliona. U izvještaju je navedena procjena Ministarstva zdravlja da je kupac prema dostupnoj dokumentaciji investirao ukupno do sada 2,3 miliona eura, ali i da su im iz Atlas grupe rekli da su investirali 26,5 miliona.

Sadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt bio je direktor bolnice Meljine cijeli investicioni period od marta 2010. do marta ove godine.

U izvještaju je navedeno da u katastru postoji više hipoteka i zabilježbi na nekretninu bolnice Meljine, a iz spiska se može zaključiti da se sada aktivne zabilježbe odnose na kredite od najmanje šest miliona eura uzete od Kneževićeve Invest i Atlas banke. Prema ugovoru nekretnine su mogle biti založene do 10 odsto vrijednosti nekretnina, što je prema procjeni 3,1 milion eura.

Nije jasno da li je bila garancija

Garancije za Kneževićeve obaveze trebalo je da iznose pet miliona eura od banke i isto toliko od konzorcijuma.

U izvještaju je navedeno da Ministarstvo finansija nema podatke o ovoj garanciji. Iz izvještaja nije jasno ko je izdao ove garancije, ali zbog kršenja obaveze one nijesu naplaćene.

U ugovoru o “escrow” računu predstavnik konzorcijuma bio je Atlas CAP, ovoj firmi je sada blokiran račun zbog duga 167 hiljada eura.

Bonus video: