Ko je dao dva miliona za otpremnine?

Bivši radnici Ulcinjske rivijere dobili od 12 do 50 hiljada eura. Ulcinjska nema para, Ministarstvo i Karisma negiraju da su dali taj novac
211 pregleda 4 komentar(a)
Hotel Belvi, Foto: Samir Adrović
Hotel Belvi, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.04.2018. 06:13h

Bivši radnici Ulcinjske rivijere koji su bili zaposleni u Belviju i Olimpiku na Velikoj plaži, njih 61, dobili su otpremnine prošlog mjeseca u iznosu od 12 hiljada do blizu 50 hiljada eura, ali još nije objelodanjeno ko je za to uplatio novac. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, radnicima je isplaćeno ukupno nešto više od dva miliona eura.

Radnici su ostali bez posla nakon što je kompanija Karisma zakupila hotele i preuzela 21 radnika, devet iz Belvija i 12 iz Olimpika. Izvršni dirkektor Ulcinjske rivijere Radomir Zec, koji već duže odbija saradnju sa “Vijestima”, tada se pohvalio da su otpremnine najveće ikad isplaćene u opštini, a možda i u državi.

Prema izvještaju o poslovanju, Ulcinjska rivijera prošlu godinu završila je sa prihodom od 120 hiljada eura i otpremnine iz svog skromnog budžeta nije mogla isplatiti. Iz ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” je usmeno rečeno da oni ne znaju ništa oko otpremnina za bivše radnike Ulcinjske rivijere. Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. “Vijesti” su o tome pitale i Vladin biro za odnose sa javnošću, ali odgovor nije stigao. Ni zakupac, kompanija Karisma ni na koji način nije učestvovala u obezbjeđivanju sredstava za isplatu otpremnina.

“Pitanje socijalnog programa nije bilo obuhvaćeno tenderskim pozivom”, saopštili su prije nekoliko mjeseci “Vijestima” iz Karisme, odgovarajući na pitanje da li su u svojoj ponudi Vladi dali socijalni program za radnike HTP Ulcinjska rivijera.

U opštinskom sindikalnom povjereništvu kažu da imaju saznanja da je novac uplatila Vlada, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Imali smo vrlo lošu komunikaciju sa tamošnjim sindikatom tako da nemamo previše informacija o tome”, kazao je predsjednik sindikata Šefki Ljamović.

Bivši šef sindikata Ulcinjske rivijere Alija Ljuković, zajedno sa suprugom, napustio je firmu. Otpremnine za njih dvoje, kako saznajemo, iznosile su oko 40 hiljada eura. Ljuković, koji važi za osobu blisku Zecu, nerado je govorio o situaciji u preduzeću.

Bivši radnik Belvija Miljo Kurti dobio je otpremninu u iznosu od 42.700 eura.

“Ma odlično. Ali moglo je i bolje”, kaže ovaj profesionalni konobar koji ima 39 godina radnog staža. Istakao je da je trebalo da dobije preko 50 hiljada ali „da je bilo nekih troškova“. Prema nezvaničnim saznanjima, svim radnicima u zavisnosti od iznosa, odbijen je dio otpremnine.

“Visoke otpremnine rezultat su kvalitetnog kolektivnog ugovora”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz ulcinjskog hotelijera. Naveo je da su se radnici u ugovoru o otpremninama odreklii bilo kakvih drugih potraživanja od bivšeg poslodavca.

Ulcinjska rivijera ušla je u stečaj 2004 zbog duga za struju u iznosu od oko 230 hiljada eura. Ukupan dug kompanije iznosio je tada oko 12 miliona eura. Nakon prodaje hotela Otrant, Galeb i Lido, Apartmanske grupacije Stari grad i Autobuske stanice, četiri godine kasnije izmiren je dug koji je u međuvremenu narastao na 15 miliona. Ulcinjskoj rivijeri ostali su na upravljanje hoteli Belvi i Olimpik na Velikoj plaži, nudističko naselje na Adi i autokamp Neptun. Rivijera je sinonim loše privatizacije, jer su nakon prodaje srušeni hoteli Galeb i Lido a investitori, uprkos imperativnim odredbama iz ugovora, nijesu sagradili nove objekte ni nakon 12 godina od kupovine. Iako sa krhkim potencijalima, firma se oporavila, ali Vlada je već najavila i privatizaciju Ade.

Prvi gosti u maju

Radovi na projektu Holiday Village Montenegro, teku predviđenom dinamikom i renovirani hotel Belvi sa osvježenom ponudom prve goste prima u drugoj polovini maja. Godišnja zakupnina, kako su saopštili iz Karisme koja je u projektu zajedno sa njemačkim TUI, sada je “minimalna i iznosi 450.000 eura, ali će ona kroz razvojne faze i uvećanje prihoda biti znatno viša.

“Takođe, mora se uzeti u obzir da Karisma investira preko 31 milion eura u objekte koji nijesu u našem vlasništvu, dakle u prosjeku više od milion eura godišnje ako se uzme u obzir kompletan period zakupa. To su bespovratna ulaganja. Da ne bi bilo dileme, novoizgrađeni objekti će od prvog dana biti u vlasništvu društva HTP Ulcinjska rivijera, čime će biti uvećana njena vrijednost”, naveli su tada iz kompanije.

Bonus video: