Ko je potpisao u ime Arapa?

Predstavnik investitora iz UAE do sada je bio Isat Boljević iz Bara. Na fotografijama se vide druga dva potpisnika u ime kupca. Iz Tenderske komisije nisu odgovorili ko su oni
272 pregleda 19 komentar(a)
Branko Vujović, Vladimir Pavićević, Novi DKP, Foto: Gov.me
Branko Vujović, Vladimir Pavićević, Novi DKP, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.02.2016. 18:21h

Predstavnici vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC, daleko od očiju javnosti, potpisali su juče Ugovor o dokapitalizaciji, kao i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Radnicima starog Duvanskog kombinata među kojima bi njima 80 od ukupno 114, trebalo da bude ponuđen posao u novoj firmi, od juče je zabranjen ulaz u sjedište duvanske fabrike. Stara tabla na ulazu u DKP od juče je prefarbana, i napisan je novi naziv kompanije - Novi duvanski kombinat.

Nakon potpisivanja iz Tenderske komisije je poslato saopštenje u kojem nije navedeno ko je ugovor potpisao. Ko je potpisao ugovor nije odgovoreno ni nakon dodatnog pitanja “Vijesti”.

Sa snimka objavljenog na veb sajtu Vlade vidi se sto na čijim čelu sjedi ministar poljoprivrede Petar Ivanović, a da su ugovore u ime prodavca potpisali predsjednik Tenderske komisije (predstavnik vlade) Branko Vujović i član borda Novog duvanskog Vladimir Pavićević (predstavnik Glavnog grada), dok se pouzdano ne može utvrditi identitet dva nepoznata lica, koji na video snimku navodno predstavljaju kupca.

U dosadašnjim pregovorima sa radnicima glavnu riječ je vodio Baranin Isat Boljević, koji je juče rano ujutro koordinirao promjenu table na ulazu u fabriku, ali se on ne vidi na snimku predstavnika kupca koji je objavila Vlada.

U predlogu Ugovora navedeno je da je direktor arapske firme izvjesni Ahmad Ibrahim Hamdan Bkairat, ali on juče nije pominjan.

Prilikom prethodnog propalog pokušaja prodaje Novog duvanskog kombinata ugovor su potpisali ministar poljoprivrede Petar Ivanović u ime Vlade i tadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Prema odredbama Ugovora o dokapitalizaciji, kako je saopšteno iz Tenderske komisije, kupac se obavezao da realizuje investiciona ulaganja u ukupnom iznosu od 20 miliona eura u izgradnju fabrike na novoj lokaciji koja je predviđena za tu namjenu, i to u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu Ugovora o dokapitalizaciji.

"Kupac će neposredno nakon potpisivanja Ugovora o dokapitalizaciji i Ugovora o upravljanju preuzeti upravljanje Novim duvanskim kombinatom i započeti aktivnosti na reparaciji postojećih mašina i opreme koje su u vlasništvu NDKP… Kupac je preuzeo obavezu da nakon reparacije mašina i opreme angažuje najmanje 80 zaposlenih za potrebe procesa porizvodnje na postojećoj lokaciji, u periodu do završetka izgradnje nove Fabrike, a nakon početka rada nove fabrike obavezan je da zaposli minimum 55 radnika, i narednih godina angažuje još po 20 dodatnih radnika na godišnjem nivou”, navodi se u saopštenju Tenderske komisije.

Očekuje se da će realizacijom planirane investicije Crna Gora “dobiti savremenu fabriku koja će koristiti visokokvalitetne tehnologije”, a investitor je “iskazao interesovanje i za otkup duvana od naših uzgajivača”.

BMJ Industries FZ LLC je kako je navedeno kompanija iz grada Ras Al-Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a njen direktor Ahmad Ibrahim Hamdan Bkairat ima jordanski pasoš.

Sada u Novom duvanskom Vlada ima oko 70 odsto akcija a Opština oko 30 odsto. Novi partner će dokapitalizacijom postati većinski vlasnik.

Knežević: Neko će zbog ovog da odgovara, prodaju firmu prije odluke suda

"Prosto je nevjerovatno da Državni tužilac još ne reaguje pored svih informacija i činjenica koje su mu predočene u krivičnim prijavama. Zbog svega ovog će neko iz Vlade, ko 'gura' priču, na kraju morati krivično da odgovara", kazao je "Vijestima" u reakciji na jučerašnje potpisivanje Ugovora o upravljanju firmom predsjednik Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević.

On je kazao da je nova firma nezakonito osnovana.

Knežević je jučerašnje potpisivanje ugovora nazvao "trčanjem pred rudu" i "prejudiciranjem" sudskim presuda koje još nijesu donijete i najavio da će se narednih nekoliko dana o svemu detaljno izjasniti.

"Pošto se potpisivanje ugovora sa navodnim Arapima dogodili na praznik Sretenje, manjinski akcionari neće odustati prije nego što se u Spužu ne sretne stečajna uprava, sa dijelom menadžera starog DKP-a, sa ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, pojedinim potpredsjednicima Skupštine i članovima Tenderske komisije, a zbog svega što su DKP-u učinili od 2002. do sada”, istakao je Knežević.

Manjinski akcionari starog Duvanskog kombinata tražili su od Vrhovnog suda reviziju sudskog postupka koji nije doveo u pitanje spornu vladinu odluku o osnivanju novog duvanskog kojom je 49 odsto malih akcionara starog DKP-a ostalo bez svog vlasničkog udjela.

Vlada i opština su formirale Novi duvanski i dijelom od mašina i opreme starog DKP-a.

Knjižice poštom, zbor u četvrtak

Preostali radnici starog DKP-a, članovi Sindikata koji predvodi Snežana Vidaković, a koji su još u petak upućeni na Biro rada, nijesu juče ujutro željeli da preuzmu radne knjižice, zbog čega je stečajni upravnik izdao obavještenje da će ih radnicima poslati poštom.

"Zakazaćemo okupljanje u skladu sa zakonom i ponovo se okupiti u četvrtak ujutro, jer tog dana zasjeda Vlada”, najavila je Vidaković.

Radnici čekaju da im Vlada na narednoj sjednici odredi činovnika koji će potpisati rješenja o isplati otpremnina jer strahuju da bi ta isplata mogla biti prolongirana u odnosu na obećanih 30 dana.

Bonus video: