Ko je sve nelegalno gradio u Tivtu: Novosel, funkcioneri, biznismeni...

Novosel nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ o tome, kao ni na pitanja smatra li ovakvo svoju gradnju mimo dozvole primjerenim i etički prihvatljivim ponašanjem za osobu koja je pokrivala dvije najviše funcije u lokalnoj upravi, te da li će zbog toga podnijeti ostavku
393 pregleda 15 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.10.2018. 17:30h

Nelegalne objekte na području Opštine Tivat, prema podacima Sekretarijata za uređenje prostora i izgradnju objekata, pored ostalih, podigao je i bivši gradonačelnik i aktuelni predsjednik lokalnog parlamenta u tom gradu Ivan Novosel (DPS), nekolicina visokopozicioniranih službenika lokalne uprave, više odbornika, policijski, komunalni, pa i bivši građevinski inspektori, brojni biznismeni, ljekari, umjetnici, sportisti, ali i bliski srodnici bivših čelnika Opštine.

Prema evidenciji Sekretarijata, do isteka roka sredinom jula, podnijet je ukupno 1.971 zahtjev za legalizaciju bespravnih građevina.

Novosel je podnio zahtjev za legalizaciju dijela objekta porodične kuće koji je podigao mimo građevinske dozvole. On je u Beogradskoj ulici na Seljanovu na placu od 500 kvadrata, koji je svojevremeno besplatno dobio od Opštine za rješavanje stambenog pitanja, gradi kuću spratnosti Su+Pk+1, koja je po evidenciji Uprave za nektenine, zauzima površinu u osnovi od 206 kvadrata. Uprkos tome, u zahtjevu za legalizaciju, Novosel je naveo da je riječ o njegovom „osnovnom stambenom objektu“ koji ne prelazi površinu od 200 kvadrata i koji se kao takav, može legalizovati uz brojne finansijske povoljnosti za vlasnika.

Novosel je od Opštine u više navrata već dobijao u najvećem dijelu bespovratne ili kredite od više desetina hiljada eura pod izuzeto povoljnim okolnostima za „rješavanje stambenog pitanja“, ali ga to ni činjenica da je pokrivao dvije najodgovornije funkcije, nije spriječila da gradnjom „probije“ dozvolom određene limite, zbog čega sada traži da mu se taj objekat legalizuje.

On nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ o tome, kao ni na pitanja smatra li ovakvo svoju gradnju mimo dozvole primjerenim i etički prihvatljivim ponašanjem za osobu koja je pokrivala dvije najviše funcije u lokalnoj upravi, te da li će zbog toga podnijeti ostavku.

Prijavu za legalizaciju dijela bespravno dograđenog prizemlja stambenog objekta svog supruga podnijela je i sekretarka za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat Rajka Jovićević(DPS). Njen suprug je sam podnio drugi zahtjev za legalizaciju drugog, novijeg objekta na Pakovu spratnosti Pr+1+Pk, podignutog od 2009-2012. Zanimljivo je da je u tom zahtjevu navedeno da objekat nije prijavljen za plaćanje poreza na nepokretnosti.

„To je sigurno neka greška i to će biti ispravljeno. Porez se uredno plaća na taj objekat“, kazala je „Vijestima“ Jovićević. Sekretarijatu koji ona vodi inače, obračun i naplata poreza na nepokretnosti jedan je od glavnih poslova. Zahtjeve za legalizaciju djelova ili čitavih bespravno podignutih stambenih ili pomoćnih objekata podnijeli su i odbornici DPS u SO Tivat Vladan Biočanin, Mileta Rabrenović, Ljubomir Popović i Jelka Mimica.

Pomoćne objekte koje je naslijedio želi da legalizuje i nekadašnji menadžer Opštine i savjetnik gradonačelnika Zoran Petranović, a zahtjeve za legalizaciju podnijela je i nekolicina direktora opštinskih firmi i ustanova u Tivtu, kao i više poznatih slikara, ljekara, čak i NVO aktivista koji se inače u javnosti bave promocijom potrebe vladavine prava, poštovanja zakona, održivog razvoja ili očuvanja kulturne baštine i ambijenta.

Bespravna gradnja je krivično je djelo, kako po aktuelnom, tako i po starom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, kao što je to i priključivanje na infrastrukturu i davanje upotrebnih dizvola nelegalno podignutim objektima. Stoga bi, da Tužilaštvo u spisku zahtjeva za legalizaciju podnijetih Opštini imalo dosta materijala za istragu i eventualno podizanje optužnica, budući da se sada pored ostalog, traži i legalizacija niza privrednih - trgovinskih, magacinskih ili turističkih objekata u kojima se već godinama bez problema obavlja komercijalna djelatnost. To indirektno znači da neko već godinama dozvoljava pojedinim privrednim subjektima ili preduzimačima da obavljaju djelatnost u na divlje podignutim ili dograđivanim poslovnim objektima, a koji kao takvi, po zakonu nisu smjeli biti ni priključeni na infrastrukturu.

Po brojnosti predatih zahteva za legalizaciju onoga što su gradili mimo ili bez ikakve dozvole u Tivtu prednjače velike privatne firme „Samcommerc“ i „Montefish“, te kompanija „Gugi Comerc“ iz Budve pravosnažno osuđenog člana budvanske organizovane kriminalne grupe Branislava Savića-Gugija, kao i jedan od većih stranih investitora prisutnih Boki - kompanija „Sea Trade“ iza koje stoji ruski biznismen Valerij Zadorin. Devet zahtjeva za legalizaciju raznih njihovih privatnih i polsovnih objekata podnijeli su i biznismeni iz tivatske porodice Kovinić i sa njima povezane firme.

Alarmantan je i podatak da je čak šest zahteva za legalizaciju nove gradnje, podnijeto za područje zaštićene ambijentalne cjeline Gornja Lastva, koja je sve do nedavno, bila prepoznatljiva kao najbolje očuvani kompleks starih tradicionalnih kamenih seoskih bokeljskih kuća u Tivtu.

Legalizaciju tražila i Neda Ukraden

Bespravno dograđeno potkrovlje na svojoj porodičnoj kući ima i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, čiji je sin podnio zahtjev za legalizaciju te nekretnine dovršene 2007.

Legalizaciju objekta podignutoj na njenoj zemlji u Lepetanima, traže i Velibor Jojić i poznata estradna zvijezda Neda Ukraden.

Iz evidencije o podnešenim zahtjevima vidi se da je veliki broj investotora počeo gradnju nakon što je prošle jeseni usvojen kontroverzni novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji im je omogućio mnogo liberalnije uslove za početak radova, te da se tek sada naknadno traži legalizacija nekoliko hiljada u međuvremenu tako napravljenih ili započetih kvadrata, mahom stambenog prostora za prodaju na tržištu.

Glavni urbanista “probio” spratnost

Tri zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata podnio je i činovnik Sekretarijata za uređenje prostora i izgradnu objekata i nekadašnji glavni urbanista Opštine Tivat Marko Kostić. Dva od objekata za koje traži legalizaciju, nisu prijavjena za naplatu poreza na nepretnosti koji je jedan od osnovih prihoda lokalne uprave. Treći i najznačajniji objekat za koji Kostić traži ozakonjenje - mimo dozvole podignuti sprat površine 220 kvadrata novog rezidencijalno-poslovnog objekta u centru Tivta čiji je suvlasnik i Alma Bošković iz Budve, moraće da sačeka donošenje Plana generalne regulacije Crne Gore, jer je njihov objekat „probio“ maksimalno dozvoljenu spratnost i maksimalno dozvoljenu izgrađenost parcele previđenu DUP-om „Tivat-centar“.

Bonus video: