Ko nije htio da naplati dug Bjelasici?

Poreska uprava je tokom 2010. četiri puta donosila zaključke o naplati duga fabrike blokadom računa, ali on nije naplaćen
22 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2016. 05:39h

Ministarstvo finansija juče je zatražilo od Poreske uprave da provjeri zašto njena područna jedinica u Bijelom Polju nije naplatila mjenicu koju je ranije izdala Bjelasica rada kao obezbjeđenje za poreski dug od 2,4 miliona eura.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša moraće da naredi sprovođenje te istrage. Ukoliko se utvrdi odgovornost službenika i pokrene disciplinski postupak, a prema pravilu službe ministar finansija odlučuje o suspenziji službenika do okončanja postupka. Ukoliko se utvrdi propust u radu, službenik može i krivično odgovarati.

Fabrici mineralne vode, čiji je većinski vlasnik Eurofond, taj dug se godinama gomilao. Poreska uprava je četiri puta tokom 2010. donosila zaključke o naplati duga blokadom računa, ali on nije naplaćen.

Ministarstvo finansija je u septembru 2011. omogućilo da se tadašnji dug od 1,6 miliona plati u četiri mjesečne rate, ali kompanija to nije uradila. Novo rješenje o naplati duga na rate donijeto je četiri i po godine kasnije, 27. januara ove godine.

Prema tom rješenju kompanija je Poreskoj upravi dala mjenicu na osnovu koje bi bio naplaćen cijeli iznos duga ukoliko kompanija zakasni sa uplatom rata. Prvu ratu duga trebalo je da plati 1. marta, a kako ni to nije uradila, Područna jedinica Poreske uprave u Bijelom Polju, umjesto da pokrene naplatu preko mjenice, 23. aprila donosi zaključak o prinudnoj naplati imovinom i prosljeđuje ga Upravi za nekretnine.

Novi ministar finansija Raško Konjević je skinuo oznaku tajnosti sa podataka o najvećim poreskim dužnicima iz koje se vidi da neki od njih godinama nijesu kontrolisani, da nema rješenja o prinudnoj naplati ili da nijesu prosljeđivana Centralnoj banci, da im država i dalje dodjeljuje unosne poslove...

Naplaćen dug Bemaksu i Aerodromima

Na zahtjev Ministarstva finansija juče je naplaćen poreski dug od Bemaksa od pola miliona eura i od Aerodroma Crne Gore od 780 hiljada. Bemaks ima dug od 1,1 milion eura za porez na dobit u 2015. i taj dug plaća na šest rata, a kamata će biti obračunata naknadno.

Juče je naplaćen dug iz 2013. u vezi s kojim se vodio spor i kojeg je Bemaks sada izgubio. Za Aerodrome je postojalo rješenje o naplati blokadom računa iz aprila ove godine, ali on tada nije proslijeđen Centralnoj banci.

Bonus video: