Ko nudi hotel u Kolašinu za crnogorski pasoš?

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa Vladinom odlukom
14916 pregleda 3 komentar(a)
Projekat startovao 1. januara: Crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock
Projekat startovao 1. januara: Crnogorski pasoš, Foto: Shutterstock

Iako je Vladi stigao prvi zahtjev u okviru programa za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganja u investicije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i Sekretarijat za razvojne projekte (SRP) “Vijestima” nijesu saopštili ime i prezime osoba koja za crnogorski pasoš nudi da izgradi hotel u Kolašinu.

Vlada je 20. juna, nakon sjednice, javnost informisala o prvoj prijavi za crnogorski pasoš, predstavljajući to kao da je završen posao, ali nije saopštila detaljne informacije.

Prema proceduri, da bi se došlo do crnogorskog pasoša, mora se podnijeti aplikacija, nakon čega Vlada u saradnji sa izabranim agentom mora provjeriti potencijalnog kandidata koji je aplicirao za pasoš. U ovom slučaju taj posao, kako su kazali u SRP-u, uopšte nije započet, jer nijesu dobili aplikaciju za pasoš. SRP-u nije dostavljena nijedna aplikacija do sada. Tek onda kada SRP primi prvu aplikaciju, agent za ocjenu međunarodne podobnosti će izvršiti provjeru”, kazali su u SRP-u.

“Vijesti” su prethodno od MORT-a tražile ime i prezime osoba koja bi da gradi hotel u zamjenu za crnogorski pasoš i da li je provjera počela, ali su kazali da su to pitanja za SRP. Iz resora kojim rukovodi ministar Pavle Radulović saopštili su da je investitor preduzeće „Kolašin Resort & Spa“ koje je osnovano 2016. godine kao akcionarsko društvo, a čiji je osnivač privredno društvo „Oriental Management Inc“, u vlasništvu Mohameda Abdula Alima Kovdurija.

Prema podacima iz Centralnog registra “Oriental Management Inc“je of-shore firma iz Malezije. Predstavnici vlasnika u bordu direktora firme „Kolašin Resort & Spa“ i potencijalni novi crnogorski državljani su Rowshan Ara Chowdhury, Mohammed Abdul Alim Chowdhury i Salim Chowdhury Nirjhor.

“Privredno društvo „Kolašin Resort & Spa“ dostavilo je prijavu na javni poziv u kojoj je navedeno da je planirana investicija u izgradnju hotelskog kompleksa sa četiri zvjezdice u Kolašinu sa 93 smještajne jedinice, ukupnog kapaciteta od 380 ležaja, da je ukupna predračunska vrijednost investicije 11.360.959 eura, kao i da će se realizacijom investicije stvoriti mogućnosti za 66 novih radnih mjesta”, kazali su u MORT-u.

Vladin program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je prvog januara ove godine i tim projektom rukovodi SRP. Iz izvršne vlasti obećali su da će imena svih koji dobiju pasoš Crne Gore kroz ovaj program biti dostupna javnosti. Ukupno će biti dostupno 2.000 pasoša. Vladin plan je da zainteresovani za crnogorski pasoš ulažu u razvoj projekata u oblasti turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, odnosno, u one projekte za koje Vlada da saglasnost.

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa Vladinom odlukom.

Ako se naknadno utvrdi da je osoba koja je stekla crnogorsko državljanstvo dala lažne podatke ili namjerno prikrivala činjenice i okolnosti, kao i u slučaju da je agent za ocjenu međunarodne podobnosti za tu osobu u svom izvještaju dao netačne podatke, donijeće se rješenje o gubitku državljanstva.

Za razvojne projekte na sjeveru najmanje 250.000

Aplikant može steći državljanstvo ako je na ESCROW račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz člana 18 Zakona o regionalnom razvoju. Može ga steći i ako je na ESCROW račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice. Aplikant mora da položi 15.000 eura za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice.

Bonus video: