Kocka za pet dana pod lupom države

Vlasnici kladionica i automat klubova do 9. januara moraju da se povežu na online sistem nadzora Ministarstva finansija
5 komentar(a)
Kockanje
Kockanje
Ažurirano: 04.01.2017. 20:22h

Svi priređivači kladioničarskih igara u kladionicama i na internetu i vlasnici automat klubova moraju do 9. januara da se uključe u sistem online nadzora Uprave za igre na sreću Ministarstva finansija.

Ti rokovi sljeduju iz pravilnika koje je pripremio kabinet bivšeg ministra finansija Raška Konjevića, a koji su objavljeni u Službenom listu 3. avgusta prošle godine.

Uvođenje online nadzora treba da omogući državi direktan nadzor nad svim uplatama i isplatama priređivača, što bi prema očekivanjima trebalo povećati državne prihode, uvesti red u novčane tokove i spriječiti druge mahinacije poput pranja novca.

Uvođenje online nadzora postala je obaveze države još od 2004. godine, ali 11 godina nije bilo volje da se to uradi. Ozbiljnije pripreme za ovaj projekat počele su tek 2015. godine.

“Vijesti” su još 23. decembra pitale Ministarstvo finansija i Upravu za igre na sreću da li priređivači ispunjavaju obaveze, da li može doći do odlaganja priključenja i da li je neko od priređivača do sada tražio odlaganje. Odgovori “Vijestima” nisu poslati.

Priređivači igara na sreću koje su “Vijesti” kontaktirale navode da završavaju pripreme za priključenje na online nadzor, da su zbog te obaveze imali značajne troškove, kao i da očekuju aktivniju borbu države protiv nelegalnih priređivača i preciziranje brojnih spornih stavki novim zakonom.

Iz najvećeg priređivača po količini uplata koncesija kompanije Vezuv, su naveli da završavaju kompletne softverske i hardverske implementacije sistema online nadzora propisanih od Uprave za igre na sreću.

“U stalnoj smo koordinaciji sa Upravom za igre na sreću kako bismo naravno otpočeli i testiranje sistema. Nemamo još preciznu kalkulaciju ukupnog koštanja implementacije, ali svakako već sada možemo reći da smo odvojili pozamašna sredstava za njegovu realizaciju. Ne doživljavamo to kao nametnutu obavezu, već kao ulaganje koje će na pravi način definisati tržište igara na sreću u Crnoj Gori i konačno postaviti pravila sa kojima će odvojiti sivu zonu poslovanja od legalnih priređivača”, navedeno je iz ove kompanije u sklopu koje posluje brend kladionica i automat klubova Vulkano.

Iz Udruženja Montenegrobet su naveli da su njihove članice uvijek sve svoje zakonske obaveze izvršavale u zakonom predviđenim rokovima.

“Postojeća integracija je tehnički izuzetno kompleksna i predstavlja izuzetan tehnički izazov, koji ćemo u skladu sa propisima savladati. Troškovi integracije ne mogu biti ispod 25.000 eura po priređivaču”, naveli su iz ovog udruženja.

Oni su pozvali nadležne državne institucije da svoje obaveze takođe izvršavaju na vrijeme, pogotovu sprečavanje nelegalnog priređivanja igara na sreću i maloljetničkog kockanja.

“Montenegrobet upozorava nadležne da je gotovo pola tržišta igara na sreću nelegalno zahvaljujući usvajanju protivzakonitih propisa o postavkama nelegalnih terminala za klađenje na bukvalno svakom mjestu u Crnoj Gori. Sve mjere koje Uprava za igre na sreću preduzima pozdravljamo, ali ako se ozbiljno ne izmijene stvari u dijelu nelegalnog priređivanja i maloljetničkog kockanja, sa zakonom će se uskladiti samo legalni priređivači, dok će nelegalni nastaviti da rade po starom nudeći svoje usluge maloljetnicima”, navedeno je iz Montenegro- beta koji su Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti pravilnika kojim se ponovo omogućava postavljanje terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima koji su dostupni i maloljetnicima.

Automati će morati da daju šansu od 80 odsto za dobitak

Osim bolje naplate državnih prihoda i smanjenja prostora za pranje novca i druge zloupotrebe, online nadzor treba da pruži zaštitu igračima i sigurnost naplate dobitka.

Jedna od tih mogućnosti je i kontrola da li su aparati u automat klubovima podešeni tako da vraćaju igračima najmanje 80 odsto uplaćenog novca, što je zakonska obaveza.

Vlasnicima kladionica i automat klubova koji se ne povežu na ovaj nadzor prijeti zabrana rada, kao i novčane kazne od 5.000 do 20.000 hiljada eura, a za odgovorno lice u priređivaču od 550 do 2.000 eura.

Ovim rokom nisu obuhvaćena kazina i lutrijske igre, jer je za puni nadzor potrebno promijeniti Zakon o igrama na sreću i unaprijediti informacioni sistem.

Bonus video: