Kolašin: Štrajk glađu, ako ne prime plate

„Kako nam je predsjednica predočila priprema papire za kredit, a do sada su nam iz vlasti govorili da su sve završili”
13 komentar(a)
Štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Štrajk, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.08.2015. 19:44h

Štrajk zaposlenih u lokalnoj upravi Kolašina, Centru za kulturu i Službi zaštite i spasavanja, koji je započet 15. juna biće nastavljen do daljeg, saopštio je predsjednik štrajkačkog odbora Dragoljub Mijo Bukilić.

„Apelujemo na Vladu Crne Gore da nas spasi od ove neodgovorne i nesposobne vlasti. Ostalo nam je samo jedno, da nastavimo sa štrajkom. Uoči Dana opštine koji se obilježava 28. avgusta, radikalizovaćemo protest, stupićemo u štrajk glađu 25. avgusta ukoliko nam se ne isplate zarade za prošlu godinu“, kazao je on dodajući da će u tom slučaju demokratska Crna Gora moći da vidi kako na njenu sramotu u 21. vijeku radnici iz lokalne uprave Kolašina umiru od gladi.

„Predstavnici Štrajkačkog odbora ponovo su razgovarali sa predsjednicom Opštine Željkom Vuksanović, u veoma mučnoj atmosferi. Od predsjednice smo saznali ono što smo i znali, da plata do daljeg nema niti ona zna kada će biti“, kazao je Bukilić.

On je dodao da sve što su ovih dana imali priliku da čuju a tiče se Kolašina i kreditnog zaduženja Opštine iz sredstava javnog informisanja, to je ono što i predsjednica zna i ništa više.

„Kako nam je predsjednica predočila priprema papire za kredit, a do sada su nam iz izvršne vlasti govorili mjesecima da su sve završili i da samo čekaju odluku Vlade. Shvatili smo da što se tiče plata i kredita za Opštinu Kolašin od toga nema ništa, čak što više mislimo da ćemo ovako dočekati i Novu godinu“, ističe Bukilić.

Traže isplatu zarada iz prošle godine i prekinuće štrajk

Iako im se duguje 14 odnosno 18 zarada, štrajkači insistiraju na isplati zarada iz prethodne godine kako bi prekinuli sa protestom.

„Ukoliko nam se isplate zarade iz prethodne godine, odnosno sedam plata zaposlenima u lokalnoj upravi i Službi zaštite i spasavanja i 11 radnicima Centra za kulturu, prekinuli bismo štrajk do daljeg. Time bismo dali prostora izvršnoj vlasti da završavaju druge obaveze koje imaju“, kazali su radnici. Dodali su da je predsjednica nezainteresovana za njihov problem.

Istakli su da bi Opština mogla da „pozajmi“ od Vlade novac za zarade iz prethodne godine, a kasnije kad se kredit uzme da ga vrati.

Bonus video: