Kolašinci Opštini duguju oko 2.000.000 eura

Pokušaće sa dužnicima da naprave ugovore, a ukoliko im to ne uspije, vlast će morati da pribjegne prinudnoj naplati
60 pregleda 0 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.10.2015. 18:58h

Građani i firme kolašinskoj lokalnoj upravi duguju oko dva miliona eura po osnovu poreze na nepokretnosti.

Predstavnici izvršne vlasti saopštili su da ne spore da nijesu uspjeli da ažurnije naplaćuju poreze, pod izgovorom da su preokupirani naporima da stvore uslove za realizaciju kredita i deblokiraju opštinski račun nakon pet godina.

Sekretar za finansije Goran Rakočević tvrdi da će se tim pitanjem intenzivno baviti sljedećih mjeseci i kaže da ne isključuje mogućnost i prinudne naplate.

“Vjerovatno ćemo pokušati da sa dužnicima, slično kao što je učinjeno u Podgorici i Pljevljiva, napravimo ugovore, a ukoliko to ne uspije onda ćemo pribjeći i prinudnoj naplati”, kazao je Rakočević “Vijestima”.

On je ocijenio da je među dužnicima značajan broj pravnih lica kojima nije ni moguće uručiti rješenja o porezu - mahom preduzeća registrovanih van Crne Gore, koja su tokom kolašinskog investicionog buma kupovala zemlju.

Rakočević je rekao da je veliki broj i fizičkih lica sa imovinom u Kolašinu, ali mjestom stanovanja u nekom drugom gradu ili van Crne Gore, što “otežava uručenje rješenja”.

Vlast je u aprilu povećala porez na nepokretnosti za 15 do 20 procenata, pojasnivši takvu odluku “pripremom za primjenu zakona, koji će važiti od početka naredne godine“.

Obrazložili su i da im je cilj da, prije svih, porezima sankcionišu one koje su gradili bez građevinskih i upotrebnih dozvolola, ali i investitore koji drže „zarobljeno“ zemljište i ne grade godinama.

Iz opozicionog DPS-a saopštili su da je riječ o “pogrešnoj i destimulativnoj odluci, nakon koje će Kolašin biti među liderima kada je visina poreza na nepokretnosti u pitanju”.

”A posebno porez na poslovne prostore. S obzirom na dugovanja po tom osnovu bilo je logičnije da se poveća efikasnost naplate poreza nego da se povećava poreska stopa”.

Bonus video: