Kolašinska žičara Saveljiću i Austrijancima

Posao je za ukupnu cijenu od 8.979.740 eura i garantnim rokom od čak pet godina, dodijeljen konzorcijumu koji čine podgorička firma Eminent, čiji je vlasnik Ratimir Saveljić i austrijski Dopelmajer (Doppelmayr Seilbahnen GmbH Austrija) sa podizvođačima
333 pregleda 5 komentar(a)
Dopelmajer, Foto: Dopelmajer
Dopelmajer, Foto: Dopelmajer
Ažurirano: 27.07.2016. 19:41h

Direkcija javnih radova, odnosno, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, objavili su rješenje o izboru najpovoljnije ponude za izgradnju isklopive šestosjede žičare na lokalitetu Kolašin 1600 u opštini Kolašin.

Posao je za ukupnu cijenu od 8.979.740 eura i garantnim rokom od čak pet godina, dodijeljen konzorcijumu koji čine podgorička firma Eminent, čiji je vlasnik Ratimir Saveljić i austrijski Dopelmajer (Doppelmayr Seilbahnen GmbH Austrija) sa podizvođačima.

Podizvođači su Novi volvox Podgorica, Tehnogradnja Pljevlja Mirka Bjekovića, Arhitektonski atelje Podgorica, arhitekte Mladena Đurovića, Prev&ing Podgorica u vlasništu Batrića Milanovića i dr.

Prihvaćena cijena je viša od cijene koju je Dopelmajer (jedan od najvećih proizvođača žičara u svijetu) ponudio na prošlogodišnjem propalom tenderu.

Saveljićeva firma Eminent je ranije imala unosne poslove sa Elektroprivredom kojoj je prodavala opremu.

Kao drugorangirana i ispravna proglašena je samostalna ponuda firme Eurozox iz Spuža, dok je ponuda konzorcijuma GD holding Slovenija, koga još čine Lajtner Italija i Intermost Podgorica odbijena je kao neispravna.

Ove dvije ponude bile su skuplje od prvorangirane. Ponuda Eurozoxa sa nekoliko podizvođača iznosila je 9.499.000 eura. dok je konzorcijum GD Holding Slovenija, Lajtner Italija i Intermost ponudio cijenu 9.499.950 eura.

Komisija za ocjenu i vrednovanje ponuda DJR i Ministarstva je jednoglasno odbila sve prigovore koje su na javnom otvaranju predstavnici konzorcijuma GD holding Slovenija uputili na ponudu Eminenta i Dopelmajera, a istovremeno je prihvatila sve primjedbe koje su predstavnici ovog konzorcijuma dali na ponudu konzorcijumu GD holding Slovenija koja je, na kraju, proglašena neispravnom.

Procijenjena vrijednost ove nabavke na drugom tenderu iznosila je 9,5 miliona eura ili jedan i po milion manje nego na prvom tenderu.

Italijanski Lajtner nije učestvovao na prošlogodišnjem tenderu, iako se činilo da neobičan način bodovanja favorizuje najprije tu kompaniju, a potom i Dopelmajer.

Nakon što se u priču umiješao treći poznati svjetski proizvođač švajcarski Bartolet, prvi tender je u posljednjim danima 2015. poništen odlukom Državne komisije za kontrolu javnih nabavki koja je ocijenila da je naručilac prilikom postupka javne nabavke načinio bitne povrede Zakona o javnim nabavkama.

Ponovljeni tender za izgradnju kolašinske žičare, nakon propalog prošlogodišnjeg, objavljen je posljednjeg dana decembra prošle godine, i na njemu je djelimično promijenjen projektni zadatak i posao procijenjen na 9,5 miliona eura.

Ministar Gvozdenović 2014. godine posjetio Austrijance

Uvertira i za prošlogodišnji propali tender, na kojem su takođe učestvovali Austrijanci, bila je posjeta ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića Beču još u januaru 2014. kada je obišao proizvođača žičara Dopelmajer.

Do te posjete je došlo tokom Međunarodnog sajma turizma u Beču. Boravak u Austriji ministar je, kako je tada saopšteno iz njegovog kabineta, iskoristio “da se po ranijem pozivu sastane i sa menadžmentom kompanije Dopelmajer”.

Prema dostupnim podacima sa sajta Ministarstva prilikom susreta crnogorskih i privrednika Austrije u junu 2015. kompaniju Doppelmajer predstavio je Andrea Kocovski. Među našim predstavnicima bio je Velibor Goranović, iz Odjeljenja za razvoj prioritetnih projekta Ministarstva održivog razvoja i turizma koji je predstavio turističke i investicione potencijale.

Goranović je bio član Komisije za ocjenu i vrednovanje ponuda naručioca koja je odlučivala o izboru najpovoljnijeg ponuđača konzorcijuma Eminent- Dopelmajer.

Bonus video: